Ez az olíva olajos citrom torta annyira könnyű és laza, annyira puha, hogy nincsenek is rá szavak. Enyhén citromos, épp hogy érezni a mentát. Ez utóbbin persze erősíthetsz, de azért vigyázz, nehogy fogkrém legyen a dologból.
A mediterrán konyha egyik kedvenc édessége az olíva olajos piskóta. Tudom, hogy elsőre kicsit furán hangzik, de bízz bennem, és próbáld ki, nem bánod majd meg.
Ha nagyon óvatos vagy, akkor használd hozzá a sárga, főzéshez ajánlott olajat, ha kicsit kalandvágyóbb, akkor az extra szűz változatot. Az olaj íze nem fog érződni a tésztán, csak sokkal jobb lesz tőle az állaga.
A citrusfélék – a citrom, lime, narancs – nagyon jó választás ezekbe a piskótákba, remek páros alkotnak.
Szeretem ezeket a kevert tortákat, mert pillanatok alatt elkészülnek, és általában minden szükséges hozzávaló van hozzá.
Az elkészítése is pofonegyszerű, és még mosogatni sem kell sokat, mert egy tál elég is hozzá.
A videót az elkészítésről a bejegyzés végén találod 🙂
Citromos-mentás torta
Elkészítés: kb 1 óra
Forma átmérője: 20cm
Sütési hőfok: 170’C
Hozzávalók:
200g liszt
170g cukor
1,5 tk sütőpor
0,5 tk szódabikarbóna
csipet só
3 tojás
250ml tej
100ml olívaolaj
1 citrom héja
2 nagyobb citrom leve (kb 100ml)
6-8 mentalevél
a tetejére: citromszeletek, friss menta
A tojást habosítsd ki a cukorral. Reszeld bele a citromhéjat öntsd hozzá a citromok levét, és a mentát.
Majd a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót, majd az olajat, és a tejet is. Keverd csomómentesre, és borítsd a sütőpapírral bélelt tortaformába. Egyszer-kétszer csapd a pulthoz, hogy kijöjjenek a bubik
170 fokos, légkeveréses sütőben kb 35 perc alatt süsd készre. Tűpróbával ellenőrizd. A formában hagyd langyosra hűlni, majd tedd rácsra.
Végül szórd meg porcukorral, díszítsd citromkarikákkal, és mentalevelekkel