Lássuk be, az eper szezon nem múlhat el eper lekvár nélkül, én pedig mindig lelkesen kísérletezem az új ízekkel.
Egy ilyen játék végeredménye ez a fehér rumos, citromos, mentás eperlekvár is, amihez a klasszikus mojito alapanyagainak egy részét használtam fel
Citromos, enyhén mentás, és hmmm…tényleg elég erős. És nem csak ízre, hanem alkoholtartalomra is, hiszen a fehér rum gyakorlatilag az utolsó pillanatban kerül bele, vagyis egyáltalán nem illan el.
Szóval gyerkőcöknek semmiképpen ne adj majd belőle 😉
…elsősorban ne is kalácsra, vagy más péksütire kend, inkább tálald például valamilyen érett kemény, vagy krémsajttal, brie-vel.
Édes és lágy, karakteres, és igazán különleges darab
Tippek & trükkök
– Ha a dzsemfixet vagy a pektint előzőleg feloldod hideg vízben, sokkal könnyebb lesz elkeverni, nem lesz csomós
– Válassz kisebb üvegeket – mondjuk fél kiló eperből amúgy sem lesz túl nagy adag cucc – hiszen nem arra használod majd, hogy egy géztepsi méretű zserbót beteríts vele – így nem fog megromlani, mert egyszerre elfogy majd.
– Az eper igazán érett és ízes legyen, különben béna lesz a lekvár is, csak a cukrot érzed majd benne. Ha nagyon édesnek találod a gyümölcsöt, tegyél bele nyugodtan kevesebb cukrot. De azt vedd figyelembe, hogy miután kihűlt, kevésbé édesnek érzed majd.
– Ha van otthon nyírfacukrod, használd azt, mert a gombaölő hatása miatt biztos, hogy nem penészedik meg – ez minden más lekvárra is vonatkozik
– A dunsztosüveg fertőtlenítésre tökéletes a mikró: most el az üvegeket, tegyél bele egy ujjnyi vizet, és dobd be 5 percre a mikróba. A lekvárt a még forró üvegbe töltsd, és lehetőleg egyen majdnem tele.
– Ha nem akarsz dunsztolni, akkor használj dzsemfixet, és a forró befőtteket állítsd fejre annyi vízben, ami túl ér a peremén. Én ha csatos üveget használok, mindig teszek rá egy réted befőzőfóliát is, hogy légmentes legyen, és ne folyjon bele a „kupakba”.
jahh, és tudod…a legtutibb karácsonyi gasztroajándékok nyáron készülnek, friss és zamatos alapanyagból 😉
Epres mojito lekvár
Elkészítés: kb 1 óra
Adag: 4 kisebb üveg
Hozzávalók:
500g eper
80g cukor
10-12 mentalevél
1 (bio)citrom leve és héja
100ml fehér rum
1 ek dzsemfix vagy pektin – 3 ek vízben feloldva
Az epret alaposan mosd át, és tisztítsd meg. Nem kell nagyon darabolni, majd szétfő…
Tedd lábosba, mehet rá a cukor, a citrom héja, és leve, és a mentalevelek is. Mehet a tűzhelyre, és alacsony lángon főzd 30-40 percet, vagy amíg az eper tényleg atomjaira nem hullik.
Ess neki egy botmixerrel, és zúzd teljesen krémesre. A dzsemfixet vagy pektint 1-2 perc alatt oldd fel vízben, és add hozzá a lekvárhoz. Forrald rotyogva 3 percig, majd öntsd hozzá a fehér rumot. Adj neki még 1 percet.
Végül töltsd fertőtlenített üvegekbe, és mehet a dunsztba 1-2 napra, vagy amíg ki nem hűl.