Epres mojito lekvár

0
153

Lássuk be, az eper szezon nem múlhat el eper lekvár nélkül, én pedig mindig lelkesen kísérletezem az új ízekkel.

Egy ilyen játék végeredménye ez a fehér rumos, citromos, mentás eperlekvár is, amihez a klasszikus mojito alapanyagainak egy részét használtam fel

Citromos, enyhén mentás, és hmmm…tényleg elég erős. És nem csak ízre, hanem alkoholtartalomra is, hiszen a fehér rum gyakorlatilag az utolsó pillanatban kerül bele, vagyis egyáltalán nem illan el.

Szóval gyerkőcöknek semmiképpen ne adj majd belőle 😉

eper mojito

…elsősorban ne is kalácsra, vagy más péksütire kend, inkább tálald például valamilyen érett kemény, vagy krémsajttal, brie-vel.

Édes és lágy, karakteres, és igazán különleges darab

Tippek & trükkök

– Ha a dzsemfixet vagy a pektint előzőleg feloldod hideg vízben, sokkal könnyebb lesz elkeverni, nem lesz csomós

– Válassz kisebb üvegeket – mondjuk fél kiló eperből amúgy sem lesz túl nagy adag cucc – hiszen nem arra használod majd, hogy egy géztepsi méretű zserbót beteríts vele – így nem fog megromlani, mert egyszerre elfogy majd.

– Az eper igazán érett és ízes legyen, különben béna lesz a lekvár is, csak a cukrot érzed majd benne. Ha nagyon édesnek találod a gyümölcsöt, tegyél bele nyugodtan kevesebb cukrot. De azt vedd figyelembe, hogy miután kihűlt, kevésbé édesnek érzed majd.

– Ha van otthon nyírfacukrod, használd azt, mert a gombaölő hatása miatt biztos, hogy nem penészedik meg – ez minden más lekvárra is vonatkozik

– A dunsztosüveg fertőtlenítésre tökéletes a mikró: most el az üvegeket, tegyél bele egy ujjnyi vizet, és dobd be 5 percre a mikróba. A lekvárt a még forró üvegbe töltsd, és lehetőleg egyen majdnem tele.

– Ha nem akarsz dunsztolni, akkor használj dzsemfixet, és a forró befőtteket állítsd fejre annyi vízben, ami túl ér a peremén. Én ha csatos üveget használok, mindig teszek rá egy réted befőzőfóliát is, hogy légmentes legyen, és ne folyjon bele a “kupakba”.

jahh, és tudod…a legtutibb karácsonyi gasztroajándékok nyáron készülnek, friss és zamatos alapanyagból 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét