Spekulátius kekszkrémes profiterol

0
392

Az idei év vitathatatlan kedvence nálunk a spekulátius, és annak minden formája: ettük a kekszet, lett belőle krém, azt kanalaztuk magában, végezte a mézeskalács golyó mintájára kekszgolyóként, töltöttem vele leveles tésztát (erre még visszatérünk), és lett belőle profiterol


Édes, lágy krém, könnyű égetett tésztába töltve, égetett cukorba forgatva – nem mondom, nem volt egy nagy adag, de kb egy délután alatt fogyott el…
Pici, falatnyi adagokat készítettem a tésztából, megtöltöttem a fűszeres, narancsos, tejszínes krémmel, végül minden darabot égetett cukorba forgattam*


Nagyon sokáig ódzkodtam az égetett tészta készítésétől…pedig kár volt. Tényleg pont annyira egyszerű, és pontosan annyira gyors is, mint látod. Vagyis nem, egy kicsit hagyni kell állni, mielőtt a forró, lisztes keverékhez hozzáadod a tojást.

De onnantól kezdve már pikk-pakk megvan.

Mivel ez egy tök semleges tészta, édes és sós töltelékkel is remekül működik.

Az elkészítése is egyszerű, egyedül arra érdemes figyelni, hogy nagy lángon melegítsd a vizet a vajjal, mert ha túl sokáig melegíted alacsony lángon, sokkal több víz elpárolog, és nagyon sűrű lesz a massza. 2-3 percnél nem kell neki több. Illetve, hogy tényleg hagyd hűlni egy kicsit a lisztes cuccot, nehogy tojásrántotta legyen belőle.
A kinyomott tésztát vizes kézzel simítsd el, ezzel elkerülöd, hogy kis, alkalmanként felborult mutánsok legyenek a sütőben.


*És ha már égetett cukor – igen, sikerült vele néhányszor jól meg is égetni magam, úgyhogy légy óvatos vele.
Most így utólag azt mondom, hogy sokkal jobb lett volna egy csipesszel mártogatni, nem csupasz ujjal nyomkodni a tésztát a forró cukorba.

Praktikus tanács – csak, hogy biztos forró legyen – az olvasztott cukrot hagyd a nagyon alacsony lángon melegítő tűzhely felett, mert nagyon gyorsan kihűlni annyira, hogy már nem marad rajta a kis gombóc tetején

A Spekulatius kekszkrém receptet ITT találod

 hozzávalók:

 az égetett tésztához
 120ml víz
 50g vaj
 80g  liszt
 2 tojás „L” méret

 Krém
200g spekulatius kekszből készült krém (recept picit feljebb)
 1/2 narancs leve
 1 ek barnacukor
 1 tk fahéj
 Kb 30ml tejszín felverve

 A karamellhez
 100g cukor
 80ml víz

 Az égetett tésztához a vizet és a vajat tedd fel forrni nagy lángon. Ha a vaj elolvadt, vedd le a tűzhelyről, szórd bele az átszitált lisztet, és    addig kavard, amíg a massza csomómentes nem lesz, és el nem válik az edény falától. Kicsit hagyd hűlni. A langyos tésztához egyenként add  hozzá a tojásokat, és keverd egyneműre. Használhatsz robotgépet, de egy habverővel is simán el lehet dolgozni. Készíts belőle fényes  masszát. Töltsd át habzsákba, és sütőpapírral bélelt tepsire nyomj belőle kisebb dió nagyságú halmokat. Hagyd köztük kb 3cm távolságot,  mert a sütőben hamar növésnek indulnak majd. A csúcsokat vizes kézzel nyomkodd le. Enyhén spricceld meg vízzel, majd előmelegített, 180  fokos sütőben 15-17 perc alatt süsd készre. Ki szoktam kapni egyet a sütőből, hogy megnézzem, hogy már átsült-e – végülis itt ez a tűpróba  😉 Ha kettétéped, üreges és nem nyers a tészta, már meg is vagy. Hagyd, hogy teljesen kihűljön

 A töltelékhez verd fel a habtejszínt és tedd félre. A kekszkrémet habosítsd ki, add hozzá a narancslevet, a fahéjat  és a cukrot, majd a habot is forgasd  bele. Tedd habzsákba, és töltsd meg a tésztát: a kis tésztagolyó alját szúrd ki, és nyomj bele a krémből, amennyi csak belefér. Érzed majd a  kezeddel, meddig mehet – vagy kijön a lyukon…:P – ezt ismételd még vagy 50 alkalommal 😀

 A cukormázhoz tedd fel főni a cukrot és a vizet, szintén nagy lángon. Ahogy elpárolog az összes víz, úgy barnul majd a cukor. A világos  borostyán szín lesz majd a nyertes árnyalat. Ha ezt elérted, vedd le egészen a lángot, és kezdd el megmártani a kis töltött golyókat a  cukorban, lehetőleg valami csipesszel, vagy valami hasonló készséggel. Eskü, még mindig sebes a hüvelyk és a mutatóujjam. Tedd  sütőpapírra, és hagyd megdermedni. Ha jól dolgoztál, néhány másodperc elég neki. Szóval előbb egy cukorpróba, és ha megdermed örülünk,  ha nem, picit még melegítsd a cukrot, mert maradt benne víz.

 Végül készítsd belőle koszorú formát, vagy kis kúpot, vagy egyszerűen pakold tányérra, kár vele pepecselni, úgyis gyorsan elfogy 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét