Ha valami gyorsan elkészíthető, mégis különleges ajándékot keresel, kb 10 perccel az ünnepek előtt, akkor ez a Whisky-s ribizlilekvár pont jól fog jönni.
A fagyasztott ribizli tökéletes hozzá, fahéjas, narancsos, és kicsit pikáns az alkoholtól. Whisky helyett használj hozzá konyakot, vagy akár rumot is. De mindenképpen valamilyen karakteresebb darabot. Szerintem a vodka, vagy a fehér rum nem igazán alkalmas erre.
Légy óvatos, ne döntsd meg nagyon az üveget. A cél, hogy csak finoman ott legyen a füstös íz, nem pedig, hogy képen vágjon 😛
Már csak azért sem, mert ez alapvetően egy édes lekvár, a whisky ellenére is inkább valamilyen édes péksüteményre, kalácsra, vagy panettone-ra ajánlom. Vagyis most kicsit már kontextusba kerül a klasszikus „Pálinkás jó reggelt” köszöntés 😉
_____
Whiskey-s ribizlilekvár
Elkészítési idő: kb 30 perc
adag: 3 kisebb üveg
hozzávalók:
450-500g fagyasztott ribizli (amekkora a csomag, amit kapsz)
120-130g cukor
1 citrom leve
1 narancs leve (ha szereted, akár a héját is belereszelheted)
2 fahéjrúd
1 ek pektin 3 ek vízben feloldva
30-40ml whisky, konyak, rum…
A ribizlit, a cukrot, a narancs és a citrom levét, és a fahéjat dobd lábosba, és közepes lángon főzd kb 15 percet, vagy amíg a gyümölcs enyhén szét nem fő. Add hozzá a vízben feloldott pektint (vagy dzsem fixet) és forrald további 3 percet. Vedd le a tűzhelyről, halászd ki a fahéjrudat, és öntsd hozzá a whiskey-t. Töltsd sterilizált üvegekbe, és ha már belefér az életedbe, kicsit bugyoláld száraz dunsztba.