…és elég volt csak leírni, hogy narancs és áfonya, és már itt is cseng a fülemben a Jingle Bell. Jó, az is igaz, hogy nálam ehhez nem kell túl sok 😉
Először 4 évvel ezelőtt készült az ünnepekre ez a csirke, de akkor elmaradt hozzá a poszt, és rá egy évre került fel a blogra, mostanra pedig végre átköltözött az újra is hiszen megint eltelt egy év, és három hét (és egy kicsi) múlva ismét karácsony. Vagyis most kifejezetten aktuális 😉
Az ünnepek alatt általában már a második napon is leginkább csak salátát ennénk, így ha hozzánk jön a család, szívesebben készítek valami kevésbé zúzós ételt, vagyis nem, nincs töltött káposzta (bár azért mázli, hogy anyósom mindig csinál, így van azért mire rájárni :D)
Ez a gyümölcsös csirkecomb viszont kifejezetten megfelel ezeknek feltételeknek: könnyű, de a fanyar áfonya, és az édes narancs mégis különlegessé teszi, és szerencsére az elkészítésével sincs túl sok macera. Mi nagyon szerettük, egész biztosan készül majd az idén is
_____
Narancsos-áfonyás csirke
Elkészítés: kb 2 óra + a pácolás
Sütési hőfok: 180°C
Hozzávalók:
Vérmérséklettől és általános jóllakottsági szinttől függően 2-4 főre
4-5 csirke felső comb
100g áfonya (két részletben)
1 evőkanál méz
1 evőkanál olívaolaj
A páchoz:
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál méz
2 evőkanál balzsamecet
1 narancs leve és héja
3 dkg áfonya
só, bors
A tetejére:
narancsszeletek
A pác hozzávalóit tedd turmixgépbe, és zúzd le. Öntsd nyakon vele a csirkecombokat, és minimum két órát hagyd benne pihenni, de az sem baj, ha egy éjszakát a pácban tölt.
Tedd tepsibe, szórd hozzá az áfonya felét, és alufóliával lefedve, 150 fokon, légkeveréssel, kb 1 óra alatt süsd meg. Ha a combok nagyobbak, lehet, hogy picit tovább tart majd.
Vedd le az alufóliát, keverd el az olívaolajat a mézzel, és kend meg vele a húst. Tégy egy-egy vékony szelet narancsot is a combokra, illetve a maradék áfonyát is dobd még hozzá, mert az első kör már teljesen rommá sült. Így van ideje kicsit megpuhulni a gyümölcsnek. Pirítsd aranybarnára, hogy a méz is karamellizálódjon, és édes, ragacsos legyen,
Tálald azon melegében 🙂 Nálunk krumplipüré készült hozzá, és egy pohár áfonyás-narancsos merlot-t kínáltam mellé