Házi tészta – tésztagép nélkül

0
548

Mióta az eszemet tudom, szeretek tésztát gyúrni. Van benne valami zsigeri gondoskodás, hogy a két kezed között formálódik az az étel, amit az asztalra teszel. Pont így vagyok a kelt tésztával kapcsolatban is, de persze lehet, hogy azért érzem így, mert kisgyerek koromban mamával gyúrtuk a tésztát…jóó, én leginkább a tésztagép karját tekertem, vagy gyömöszkéltem – eskü, nem értem, hogy bírta idegekkel.

Szóval, ahogy már mondtam, mamától tanultam tésztát gyúrni, aztán Városikonyha Vikinél, egy workshopon gyarapítottam a meglévő ismereteket. Egyébként képzeljétek, így ismerkedtünk meg Vikivel 😄

Házi tészta (2)

Bár szeretek tésztát gyúrni, nem vagyok olyan hardcore, mint Viki, aki csak házi tésztát „hajlandó” főzni. Azért én simán rányúlok a zacskós változatra. De vannak ételek, amiket sokkal szívesebben készítek házi tésztával. Ilyen pl a lasagne vagy az orecchiette tészta, bármilyen szószos hússal.

Ha nagyobb adagot készítek, akkor előveszem a tésztagépet, de annyira utálom kitakarítani, és elő és elpakolni, hogy a kisebb adagokat inkább kinyújtom kézzel egy deszkán

A házi tésztáról tudnod kell, hogy sosem lesz olyan vékony és puha, mint a bolti száraztészta. Inkább fogkemény, aldente, és picit mindig vastagabb, masszívabb. Mondjuk nem is leszel tőle 10 perc múlva éhes… 😉

Tippek a boldog és kiegyensúlyozott tésztabulihoz:

  • A megadott mennyiségtől lehet, hogy el kell térned, mert liszt és liszt között is van különbség, illetve a tojás mérete is befolyásolja a tészta állagát.
  • Általános szabály, hogy sokkal egyszerűbb lisztet hozzátenni, mint elvenni, így én a 250g liszthez 3 tojást szoktam tenni, ha nagyon ragad, apránként adok hozzá egy kevés lisztet.
  • Gyúrás közben a deszkát lisztezd, hogy ne ragadjon le a tészta, de nyújtásnál a tészta mindkét oldalát szórd meg, hogy a sodrófa ne kapja fel a tésztát
  • Annyira vékonyra nyújtsd, amennyire csak tudod – ha azt gondolod jó, akkor ég egy kicsit nyújts rajta. A cél valahol 1 és 2 mm között van, közelebb az egyhez mint a kettőhöz 😉
  • Ez a mennyiség 2-3 kiadós adagra elég, ha nagyobb adagot készítenél, minden további 100 g liszthez 1 tojást számolj.
  • A tésztát nem kell sózni, a tészta főzővízből viszont ne sajnáld;)
  • Ehhez most sima, gyermelyi BL55 lisztet használtam, de ha hozzájutsz durumbúza tésztaliszthez, akkor mindenképpen azt használd, mert egyrészt sokkal jobb vele dolgozni, másrészt szerintem finomabb is. Sajnos kevés helyen kapható, én EZT használom

Ha fázisfotókat néznél, akkor ITT találod azt a sorozatot, amit pár éve Vikivel készítettünk

Házi tészta

elkészítés: kb 30 perc
adag: ez a mennyiség elég ehhez a lasagne recepthez, vagy egy kiadós tészta ebédhez 2-3 főre

Hozzávalók:

250 g liszt
3 tojás L/XL méret

+ minden további 100 g liszthez 1 tojás

  1. A lisztet szitáld át, borítsd deszkára. A közepébe készíts mélyedést, ide üsd a tojásokat. 
  2. Villával verd fel a tojást és fokozatosan húzz bele a lisztből. Ha már sűrű, az ujjaddal, csipkedő mozdulatokkal vegyítsd tovább a tojást és a lisztet. Ha nagyon ragad, kevés lisztet adj hozzá
  3. Majd lisztezett felületen gyúrd addig, amíg fényes, rugalmas, nem ragacsos, de nem túl sűrű tésztát kapsz.
  4. Takard le, és 15 percet hagyd pihenni
  5. Oszd kétfelé a tésztát, Amit nem használsz csomagold be, hogy ne száradjon ki. A másikat nyújtsd ki 1-1,5mm vékonyra. 
  6. Darabold és használd szándékaid szerint 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét