Vagyis inkább hűtőkipakolós spenótos lasagne.
Szerintem mindenki ismeri a helyzetet, amikor pörgeted fejben, hogy mit főzz, mert nincs itthon semmi, eső is szakad, franc akar elmenni vásárolni, viszont benézel a hűtőbe, ami még tele van…csomagolással…
Fél doboz ricotta, még épp a jóízlés határán (értsd: 1 hete nyitva van, muszáj felhasználni), némi görög joghurt lötyög a doboz alján, aztán egy jobb napokat is látott parmezándarab is felbukkan (…hmmm…még mindig kupi van a hűtőben)
Találtam még 3/4 csomag spenótot a fagyóban, úgyhogy már készülhet is a spenótos lasagne
Mondanám, hogy gyorsan összedobós étel, de nem akarlak félrevezetni…azért van vele némi munka, és baromi sokat kell mosogatni utána – de mi imádjuk a lasagne-t, az biztos nem tart vissza a készítéstől, hogy kicsit több vele a munka, mint egy egyszerűbb tésztaételnél. Próbáld ki, krémes és ízes, nagyon finom. Ha a spenótot szereted, nem lőhetsz vele félre
Besamel szósz:
– anno egyszer megkaptam valami szakértőtől, full tapló stílusban, hogy minek írom le részletesen a besamel mártás receptjét. Háát, nekem kezdő háziasszony koromban ezek a leírások tök jól jöttek (volna), úgyhogy ha nálad már rutin, kérlek görgess tovább.
Szóval tök alap mártás, ezerféleképpen használható, kb semmi nem kell hozzá, cserébe remekül variálható: nálam pl mindig kerül bele joghurt és sajt, ha lasagne-ba kerül, akkor pláne.
A titka, hogy alacsony lángon, lassan kb 1 perc alatt pirítsd meg a lisztet, ne égesd oda. Majd húzd le a tűzről, lassan, folytonos kevergetés közben öntsd fel a lehetőleg langyos tejjel. Mehet vissza a tűzhelyre, és közepes lángon sűrítsd be.
Ízesítsd sóval, borssal, (szerecsendióval nem, mert nem igazán szeretem benne, de ha te igen, akkor bátran) görög joghurttal – amitől krémesebb lesz és teltebb az íze is – és reszelt trappista vagy parmezán sajttal. Egyet forralok fajta, addigra a sajt is elolvadt, és kész is van.
Spenótos réteg:
– most fagyasztott spenótlevelet használtam: engedd fel, ízesítsd pici sóval, borssal, bazsalikommal, fokhagymával, és némi ricotta kíséretében forrald fel. Szórd meg reszelt parmezánnal (vagy más sajttal – a kéksajt is elég jó hozzá) Nem baj, ha hígnak tűnik, a tészta beszívja majd a nedvességet.
Összeállítás:
– besamel
– tészta
– besamel
– tészta
– spenótos szósz
– tészta
– besamel
– tészta
– spenótos szósz
– tészta
– besamel
– saajt
Aztán letakarva irány a sütő (még előmelegíteni sem kell) 45 percre.
Láthatod, hogy sok esetben körülbelüli mennyiségeket írtam. Ennek az az oka, hogy az ilyen ételekhez tényleg nem kell patikamérleg. Annak függvényében használd az alapanyagokat ahogy azok a rendelkezésedre állnak 😉
Spenótos lasagne
Elkészítés: kb 2 óra
Forma mérete: 15x20cm-es forma
Sütési hőfok: 180°C légkeveréssel
hozzávalók:
kb 200g lasagne tészta
a besamel szószhoz:
40g vaj (kb…)
2 csapott ek liszt
500ml tej
kb 100g görög joghurt
kb 50g reszelt sajt
só, fehérbors – ízlés szerint
a spenótos réteghez:
kb 400g fagyasztott spenót
120-150g ricotta
kb 30g reszelt parmezán vagy trappista
néhány friss bazsalikom levél vagy 1 tk szárított
1 tk fokhagyma granulátum, vagy 2g friss, összezúzva – de ha szereted a fokhagymát, akár picit több is
só, bors
tetejére: 50-60g trappista sajt
A besamel szószhoz egy lábosban olvaszd fel a vajat, add hozzá a lisztet, és alacsony lángon kb 1 perc pirítsd meg. Húzd félre a tűzhelyről, és fokozatosan – folytonos kevergetés közben – öntsd fel a langyos tejjel. Tedd vissza a tűzhelyre, sózd, borsozd, és lassan forrald fel. Végül add hozzá a joghurtot, és a reszelt sajtot, majd forralj rajta mégegyet – amíg a sajt el nem olvad. Tedd félre
A spenótot tedd serpenyőbe, engedd fel. Öntsd fel 3-4 ek vízzel, forrald fel. Sózd, borsozd, ízesítsd bazsalikommal, majd kanalazd bele a ricottát. Jöhet a reszelt sajt is. Melegítsd addig, amíg minden krémesre nem „olvad”. Tedd félre
Jöhet is a rétegezés: alulra 2-3 ek besamel, takard be egy réteg tésztával. Majd ismét besamell, tészta. Spenót, tészta, és folytasd addig, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Ebből a mennyiségből – a megadott formához – 4 réteg tészta lesz. A tetejét tésztával, és besamel-el fejezd be, majd szórd meg reszelt sajttal. Takard le alufóliával, és mehet is a sütőbe kb 45 percre – vagy a tészta elkészítési javaslata szerint – amíg meg nem puhul. Menj biztosra, ellenőrizd egy késsel. Az utolsó 10 percben vedd le a fóliát, hogy a sajt megpiruljon. Picit hagyd hűlni, és tálald még melegen 🙂