Spenótos lasagne

0
1601

Vagyis inkább hűtőkipakolós spenótos lasagne.

Szerintem mindenki ismeri a helyzetet, amikor pörgeted fejben, hogy mit főzz, mert nincs itthon semmi, eső is szakad, franc akar elmenni vásárolni, viszont benézel a hűtőbe, ami még tele van…csomagolással…

Fél doboz ricotta, még épp a jóízlés határán (értsd: 1 hete nyitva van, muszáj felhasználni), némi görög joghurt lötyög a doboz alján, aztán egy jobb napokat is látott parmezándarab is felbukkan (…hmmm…még mindig kupi van a hűtőben) 
Találtam még 3/4 csomag spenótot a fagyóban, úgyhogy már készülhet is a spenótos lasagne

Mondanám, hogy gyorsan összedobós étel, de nem akarlak félrevezetni…azért van vele némi munka, és baromi sokat kell mosogatni utána – de mi imádjuk a lasagne-t, az biztos nem tart vissza a készítéstől, hogy kicsit több vele a munka, mint egy egyszerűbb tésztaételnél. Próbáld ki, krémes és ízes, nagyon finom. Ha a spenótot szereted, nem lőhetsz vele félre

Besamel szósz:

– anno egyszer megkaptam valami szakértőtől, full tapló stílusban, hogy minek írom le részletesen a besamel mártás receptjét. Háát, nekem kezdő háziasszony koromban ezek a leírások tök jól jöttek (volna), úgyhogy ha nálad már rutin, kérlek görgess tovább.
Szóval tök alap mártás, ezerféleképpen használható, kb semmi nem kell hozzá, cserébe remekül variálható: nálam pl mindig kerül bele joghurt és sajt, ha lasagne-ba kerül, akkor pláne.

A titka, hogy alacsony lángon, lassan kb 1 perc alatt pirítsd meg a lisztet, ne égesd oda. Majd húzd le a tűzről, lassan, folytonos kevergetés közben öntsd fel a lehetőleg langyos tejjel. Mehet vissza a tűzhelyre, és közepes lángon sűrítsd be.
Ízesítsd sóval, borssal, (szerecsendióval nem, mert nem igazán szeretem benne, de ha te igen, akkor bátran) görög joghurttal – amitől krémesebb lesz és teltebb az íze is – és reszelt trappista vagy parmezán sajttal. Egyet forralok fajta, addigra a sajt is elolvadt, és kész is van.

Spenótos réteg:

– most fagyasztott spenótlevelet használtam: engedd fel, ízesítsd pici sóval, borssal, bazsalikommal, fokhagymával, és némi ricotta kíséretében forrald fel. Szórd meg reszelt parmezánnal (vagy más sajttal – a kéksajt is elég jó hozzá) Nem baj, ha hígnak tűnik, a tészta beszívja majd a nedvességet.

Spenotos lasagne2

Összeállítás:
– besamel
– tészta
– besamel
– tészta
– spenótos szósz
– tészta
– besamel
– tészta
– spenótos szósz
– tészta
– besamel
– saajt

Aztán letakarva irány a sütő (még előmelegíteni sem kell) 45 percre.

Láthatod, hogy sok esetben körülbelüli mennyiségeket írtam. Ennek az az oka, hogy az ilyen ételekhez tényleg nem kell patikamérleg. Annak függvényében használd az alapanyagokat ahogy azok a rendelkezésedre állnak 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét