Éveken keresztül kerestem az igazi receptet, ami laza szerkezetű, könnyű, és puhi, nem szivacsos, sűrű, ragacsos, vagy szappanos, esetleg ezek mind együtt
Nem állítom, hogy sűrűn próbálkoztam, mert annyira nem voltam motivált a sorozatos „kösz, ez sem az” lyukra futások miatt, de azért nem adtam fel
Aztán néhány héttel ezelőtt sikerült végre olyat készítenem, ami hozta az elvárt tulajdonságokat, és ezzel ki is engedtem a szellemet a palackból
Azóta kb folyamatosan készül, és legtöbbször még azon nyomban, langyosan el is fogy a fele. Eskü, Férjjel azon szoktuk fogni a fejünket, miközben ebéd előtt toljuk hármasban a piskótatekercset, hogy mi vagyunk a nevelés csődje 🤦♀️🤷♀️😅 (szerencsére a legkisebb azért ritkán szokott panaszkodni 🤭)
Szóval, ha még nincs bevállt piskótatekercs recepted, akkor az én receptem a te recepted, és jó szívvel ajánlom kipróbálni.
Szerintem házi baracklekvárral a legjobb, de természetesen bármilyen kedvenc lekvárod tökéletes hozzá
Ez picit más, mint a klasszikus piskótatekercs recept, inkább a vizes piskóta tesója, de pont ettől lesz – szerintem – jobb a tészta állaga.
Tekerni vagy nem tekerni
Ahogy már említettem, elég sok változatban készítettem az utóbbi időben. A klasszikus elkészítés szerint feltekerjük konyharuhába, és így hagyjuk kihűlni, majd utána töltjük. Nna, ezzel nekem az volt a bajom, hogy tök szappanos lett tőle a tészta. Így inkább hagyom egy picit hűlni, utána megkenem, majd feltekerem. Így kétségtelenül picit nehezebb, mert az a nyomorult tészta azért enyhén ellenáll, viszont sokkal könnyebb és levegősebb marad a tészta. Viszont az is igaz, hogy a klasszikus módszerrel szebb lesz majd a tekerés. De ebben az esetben a család egyöntetű véleménye szerint inkább a belbecs, mint a külcsín volt a fontos
Receptvideót az Instagram fiókomban találsz 🙂
Piskótatekercs
elkészítés: 10 perc + 15-20 perc sütés
forma: nagy „gáztepsi”
sütési hőfok: 180’C
Hozzávalók
20 dkg finomliszt
15 dkg cukor
4 db tojás
1 teáskanál sütőpor
10 evőkanál víz
8 ek sárgabaracklekvár
180fok 15-20 perc
A tojásokat válaszd ketté. A fehérjét verd kemény habbá, és tedd félre. A sárgájához add a cukrot, majd robotgéppel kezd habosra verni. Ha kifehéredett, add hozzá a vizet, a lisztet a sütőport és a sót, és – továbbra is robotgéppel – keverd csomómentesre.
Óvatosan, több részletben forgasd bele fehérjét, és simítsd a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
180 fokon 15-20 perc alatt süsd készre. Borítsd át egy sütőpapírra, és néhány percig hagyd hűlni. Majd kend meg a lekvárral, és minél szorosabban tekerd fel.
Hagyd langyosra hűlni, mielőtt megszórod porcukorral és felszeleteled (nekünk ez a része általában nem jön össze :P)