Minden évben, amíg szezon van, lelkesen hajtom a vérnarancsot. Készült már belőle vörösboros lekvár, fordított torta, szirup, most pedig salátaként végezte.
Ugyan már kicsit húsvéti beütése is van a dolognak, de most fogjuk arra, hogy maradt egy kis tarja az újévi lencsefőzelékből – bocccs…de mindig mondom, az egyik legjobb dolog a blogolásban, hogy az ember már előre, és duplán karácsonyozik, húsvétól…stb… 😉 – hiszen egy könnyű, tormás dresszinget készítettem hozzá. De a füstölt sonka valahogy kiköveteli magának a tormát, legyen január, április, vagy akár rekkenő, nyári hőség 😉
Az édes, lédús narancs, a friss és karakteres édeskömény nagyon jó barátja a sós füstölt tarjának.
Egyébként érdekes, hogy emlékeim szerint, gyerekkoromban sokkal pirosabb volt a vérnarancs, nem is piros, inkább bordó. Sajnos mostanában inkább világosabb változatokba futottam bele, viszont ezek sokkal édesebbek, a harminc évvel ezelőtti változatokhoz képest.
_____
Vérnarancsos édeskömény saláta tormás dresszinggel
elkészítés: kb 2 óra
adag: 2 személyre
sütési hőfok: 180’C
hozzávalók:
1/2 közepes édeskömény gumó
3 szem vérnarancs
1 kis fej lilahagyma
Ízlés szerint rukkola, lolo, jégsaláta
a dresszinghez:
2 evőkanál friss reszelt torma
1 evőkanál méz
fél citrom leve
3 evőkanál olívaolaj
bors
Az öntet hozzávalót tedd turmixgépbe, és turmixold simává.
Az édesköményt, és a lilahagymát szeleteld vékonyra. Mosd meg a salátaleveleket. A vérnarancsot hámozd meg úgy, hogy a külső, fehér hártyát is levágod, majd vágd vékony karikákra. Állítsd össze a salátát, és locsold meg az öntettel. Vékony szeletekre vágott füstölt sonkához kínáld.