Tökös zsemlék

0
5425

…vagyis igazából tök formájúak, mert még csak nyomokban sem tartalmaznak tököt. Cserébe pihe-puha vajas zsemlék, amikből isteni szendvicset készíthetsz.

Ez az a fajta zsemle, ami még a harmadik napon is frissnek hat, és még csak véletlenül sem a felfújt bolti, amit sütés után néhány órával már nem szívesen eszel meg.

Miután kb két éve nézegetem a Pinteresten ezt a zsemlét, már tényleg épp itt volt az ideje kipróbálni. Bár készíthető akár töltött, vagy édes verzióban is, én első körben a sima, hagyományos változat mellett döntöttem.

Bevallom eleinte úgy terveztem, hogy a szokott adag tésztából csak 3-4 darab ilyen formázottat készítek, de én magam is meglepődtem, hogy mennyire könnyen, és gyorsan megy a „madzagolás”, és mire kettőt pislogtam, már meg is voltam a 10 tököcskével.

tökös zsemle
tökös zsemle

Az első alkalommal sima kenderspárgát használtam a kötözéshez. Ez amúgy teljesen jó választás, csak amikor szeded ki a még meleg tésztából a madzagot, előfordul, hogy benne marad néhány vékonyka kis szál. Persze ki lehet őket szedegetni, de sokat kell vele pöcsölni. Így inkább átnyergeltem a pékzsinegre, ami lényegesen leegyszerűsítette a folyamat végét.

tökös zsemle
tökös zsemle

A tésztához Smuczer Hanna vajas kifli receptjét használtam, és a zsemlén kívül nagyon finom kenyér is készíthető belőle. Nálunk egy ideje csak ilyen sül, mert a 7 éves, éppen fogat váltó csemete simán el tudja harapni a héját 🙂

Mivel egy pöttyet nagy lett a videó terjedelme, és a felület azt mondja, hogy ezt bizony ide nem passzítod fel, így a linket csatolom, ezen meg tudjátok nézni a folyamatot, ami sokkal de sokkal egyszerűbb, mint leírva látod:

Itt találod a videót

Facebookon

Instagramon 

Tökös zsemlék

adag: 10 darab
elkészítési idő: kb 90 perc

Hozzávalók:
kb 10 darab zsemléhez:
500g liszt (nem kell kenyérliszt, simán jó a BL55)
25g friss élesztő
350ml tej (szobahőmérsékletű)
csipet cukor
13g só
30g vaj (szobahőmérsékletű)

Az élesztőt morzsold a langyos tejbe. és add hozzá a cukrot is. Hagyd hogy kb 10 perc alatt felfusson. Ha kész, az összes többi hozzávalóval együtt dagassz belőle sima és fényes tésztát. Én géppel szoktam dagasztani, így 5-6 percre van szüksége. Ez egy elég lágy tészta, de a dagasztás végére szépen összeáll majd, így ne lisztezd tovább. Gömbölyítsd ki, és letakarva hagyd hogy a duplájára keljen (a konyharuhán kívül egy folpack-ot is szoktam rá teríteni – a textil alá – hogy ne száradjon ki a tészta teteje). A tésztát borítsd nagyon enyhén lisztezett felületre, és oszd 10, kb 95g-os darabra. Érdemes mérleget használni, hogy a zsömik nagyrészt egyformák legyenek. Egyenként gömbölyítsd ki őket, és tedd sütőpapírral bélelt tepsire. Kapcsold be a sütőt 200 fokra, és tegyél egy edénybe vizet a sütő aljába, hogy gőz képződjön. Jöhet a kötözés: Vágj egy kb 80cm-es darab spárgát, tedd rá a tésztagolyót, hurkold, fordítsd, hurkold, majd a tetején csomózd meg.

Mindenképpen figyelj arra, hogy ne legyen szoros, tésztába vágó a kötél, mert még kelni fog, és ha nem lesz elég helye, akkor csinál magának, vagyis szét fog nyílni a kötözés mentén.

Persze ez az élvezeti értékéből nem von majd le, csak elég nyomorultul és csálén fog majd kinézni, te pedig tök csalódott leszel, hogy nem ezt a (lovat) tököt akartad.

Tedd vissza a gúzsba kötött darabot a tepsibe, és jöhet a következő delikvens, amíg el nem fogynak a lelkes jelentkezők. Ha a sütő már kellőképpen felforrósodott, mehetnek is a srácok a sütőbe 15 percre. Szedd át rácsra, és néhány perc múlva, ha már meg tudod fogni, szedd le a zsineget. Ahol összenőtt a tészta, inkább húzd át, ne a tésztát nyisd meg. Szárat készíthetsz darabokra tört fahéjból, vagy csillagánizsból 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét