spagettivel, és burrata-val 😀 Semmi extra történet, gyors, egyszerű, és ahhh…isteni 😀
Imádom a sült zöldség szószokat, mert sokkal gazdagabbak, élettel telibbek, mint a főtt társaik. Mondjuk ehhez annak is lehet köze, hogy ezeket a szószokat vagy leveseket leginkább a nyár második felében szoktam készíteni, mikor már van napon érett zöldség, és mindig (!) a piacon szerzem be hozzá az alapanyagokat. Lehetőleg minél kis „nyomibbakat”, mert meggyőződésem, hogy ezeknek van a legjobb ízük.
Hétvégén találtam befőzni való paradicsomot, hatalmas, fűszeres darabokat, úgyhogy gyorsan be is ugrott 3 szem a kosaramba, a szilva paradicsom mellé, ami szintén nagy kedvenc itthon. A kedvenc zöldségesünknél kiszúrtam hátul egy doboz kápiát is, amit eldugtak, mert már kevésbé voltak feszesek, de gyorsan rácsaptam, és tökéletes lett a szószban.
Egyébként ezért is szeretem ezeket a szószokat, remek gyűjtőhelye a már nem tökéletes daraboknak
Aztán jött még néhány gerezd fokhagyma, lila és vöröshagyma, egy jó nagy marék friss bazsalikom, és egy kevés oregánó. Sajnos ebből szárított, de lassan ideje lenne beszereznem egy cseréppel abból is 😀
Sült paradicsomszósz spagettivel
elkészítés: 45 perc
sütési hőfok: 200’C
sütési idő: 25-30 perc
hozzávalók:
600-700 g paradicsom
2 nagyobb kápia paprika
2 kis vagy 1 nagy fej hagyma
néhány gerezd fokhagyma, ízlés szerint – nálam kb 5 gerezd ment bele, és elég fokhagymás lett. Ha nem szereted, 3 is elég bele
1 nagy marék friss bazsalikom
1 tk szárított oregánó
2-3 ek olívaolaj
só, bors
- Darabold fel a zöldségeket nagyobb darabokra, a fokhagymát tisztítsd meg. Az egészet tedd tepsibe, (a fokhagymagerezdeket picit nyomkodd lejjebb, nehogy megégjen), locsold meg az olajjal, sózd és borsozd.
- Told a sütőbe, és 200’C-on, légkeveréssel, kb 25 perc alatt süsd meg.
- Közben főzd ki a tésztát al dente-re
- A szószt még forrón – óvatosan – kanalazd át mindenestül a turmixgépbe. Mehet hozzá a bazsalikom és az oregánó is. Turmixold néhány másodpercig. Ha a zöldség megsült, nem is kell neki több idő. Kóstold meg, és ha szükséges sózd és/vagy borsozd.
- A tésztát keverd a szószhoz – vagy a szószt a tésztához, és tálald azonnal: burrata-val, parmezánnal, ahogy csak szereted