Sültparadicsom leves

0
549

Most…pont most van itt az ideje ennek a levesnek, mert még van édes, fűszeres nyári paradicsom, de már csípősek a reggelek, és a nappalok sem melegszenek fel túlságosan. Ráadásul nem kockáztatsz spontán öngyulladást, ha be kell kapcsolni a sütőt

Nálunk a legkisebb a nagy paradicsomleves fogyasztó, bár ő a hagyományos, főtt, betűtésztás változatot imádja. Nna, ez teljesen más. Sokkal fűszeresebb, intenzívebb, és sűrűbb. A paradicsom, a hagyma és a sárgarépa (igen, répa, nem írtam el 😉 ) karamellizálódik a sütőben, és isteni íze lesz a levesben. A bazsalikompesztó pedig tök jól passzol hozzá 🙂

Érdemes többféle paradicsomból készíteni, hiszen a különböző fajtáknak más és más aromája van. Egyúttal remek a maradékok felhasználására is 😉

Sültparadicsom leves

adag: 2 főre, de én kb az egészet meg tudtam volna enni 🙂
elkészítési idő: 60 perc
sütési hőfok: 190’C

hozzávalók:

2 főre, de én kb az egészet meg tudtam volna enni 🙂

700g paradicsom
1 közepes fej vörös vagy lilahagyma
100g sárgarépa
só, bors
50ml  olívaolaj
500ml zöldségalaplé
3 evőkanál bazsalikom pesztó
1 evőkanál balzsamecet
1/4 teáskanál chilipehely

A paradicsomot mosd meg, a nagyobb szemeket vágd ketté. A hagymát és a répát tisztítsd meg, és ezeket is vágd nagyobb darabokra. Tedd tepsire, sózd (óvatosan), borsozd, és locsold meg az olívaolajjal. 190 fokos sütőben, légkeveréssel süsd kb 45 percet, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Közben azért néha nézz rá, forgasd át, hogy nehogy megégjenek. A levével együtt borítsd át egy lábosba, add hozzá a zöldségalaplé felét, és botmixerrel pürésítsd. Közben szükség szerint hígítsd tovább az alaplével. Ízesítsd a pesztóval, és a balzsamecettel, és forrald fel. Én sajtos pirítóssal, még egy kevés pesztóval, és egy nagyobb csipet chilipehellyel tálaltam 🙂

_____

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét