vagyis a vietnámi „szendvics”
Lányom mostanában teljesen rá van pattanva az ázsiai konyhára, és alkalmanként ilyen felütéseket kapok a „Kicsim, mit ebédelnél holnap” kérdésekre, mint a Banh mi. Én meg csak pillázok, hogy egyrészt WHAT? másrészt ezt megint honnan szedte? 😛 😀
Kis kutatómunka után ezt találtam:
A Banh Mi, a vietnami konyhából származó húsok és zöldségek fúziója , mint például a chả lụa (vietnami kolbász), a koriander, az uborka, az ecetes sárgarépa és a pácolt daikon, a francia konyha fűszereivel, például pástétomokkal kombinálva. Chilivel és majonézzel . Azonban számos népszerű tölteléket használnak, a xá xíu- tól (kínai grillezett sertéshús) egészen a fagylaltig . Általában reggelire vagy uzsonnára fogyasztják – de annyira kiadós, hogy akár ebédre is remek választás
A bagettet a 19. század közepén, a Nguyễn-dinasztia idején a franciák vezették be Vietnamba , és a 20. század elejére alapvető élelmiszerré vált. Az 1950-es években Saigonban egy kifejezetten vietnami stílusú szendvics alakult ki , amely népszerű utcai élelmiszerré vált. Ez volt a bánh mì Sài Gòn vagyis a „saigoni szendvics”.
A kísérőzöldségek jellemzően friss uborka, koriander, ecetes sárgarépa és daikon, aprított formában ( đồ chua ). A gyakori fűszerek közé tartozik a fűszeres chili szósz, a szeletelt chili, a fűszeres szósz és a majonéz.
Nálam most a hagyományosabb pácolt hús helyett fűszeres húsgombóccal készült, ecetes répával és uborkával, és bármennyire is szeretjük a csípőset, ennyire azért nem vagyunk kemények, így friss jalapeno szeletek helyett savanyítottat tettem bele.
…és bár a koriander lenne az igazi, számomra még mindig olyan, mintha szappant szopogatnék, így inkább petrezselyemmel szórtam meg
Sajnos nem kaptam jégcsap retket, így kénytelenek voltunk enélkül élvezni a szendónkat 😛
Csemete úgy betolt egy ilyen kis combos darabot, jalapenos-tól, mindenestől, hogy öröm volt nézni
Banh Mi – Vietnámi szendvics
elkészítés: kb 1 óra
adag: 4 személyre
hozzávalók:
a gombóchoz:
400 g darált sertéshús
50 ml világos szójaszósz
1 ek halszósz
2 ek lágy barna nádcukor
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej hagyma
1 tojás
1 tk só és bors
kb 50 g zsemlemorzsa
a sütéshez: olaj
1. A hagymát vágd apróra, a fokhagymát nyomd össze, és a többi hozzávalóval együtt „gyúrd” össze. Tedd félre, amíg elkészíted az ecetes zöldségeket.
2. Készíts diónyi gombócokat, és egy kevés olajon süsd meg, és tálalásig tartsd melegen.
a zöldségekhez:
2 nagyobb sárgarépa
10 cm jégcsap retek
1 közepes kígyóuborka
2 ek cukor
1 tk só
3 tk rizsecet
1. A zöldségeket vágd gyufaszálra.
2. Egy tálba tedd a cukrot, a sót, és az ecetet. Keverd el, és forgasd hozzá a julienre vágott répát és a retket. Az uborka is mehet bele, de az sokkal több levet ereszt, így praktikusabb inkább külön a szendvicsbe pakolni.
a tálaláshoz:
kifli vagy bagett
majonéz
saláta
hagyma
jalapeno
koriander/petrezselyem
Végül állítsd össze a szendvicset: a bagettet vágd ketté, kend meg majonézzel, jöhet a saláta. Néhány húsgolyó, majd egy nagy adag ecetes zöldség. Végül a hagyma, a jalapeno, és a levelek. Fogyaszd azon melegében.