Férjem aktuális kedvence ez a sárgabarackos piskóta, ami azért is vicces, mert 2 nyárral ezelőtt kb hetente csináltam, de most valamiért annyira új volt neki az élmény, hogy sikerült vele teljesen levenni a lábáról. Bár tulajdonképpen meg is értem, hiszen a lágy, könnyű és szaftos piskóta, a tetején krémesre sült sárgabarackkal és ropogós dióval, valóban elég kellemes kis darab.
Ezekben a kevert piskótákban az a legjobb, hogy pofonegyszerűek, csupa olyan hozzávalót tartalmaznak, ami valószínűleg van otthon, ráadásul annyi idő alatt készülnek el, amennyi idő alatt bemelegszik a sütő. Bármilyen lágy húsú gyümölccsel készítheted, és fűszerekkel is sokféleképpen feldobhatod.
Több változatban készítettem már ezt a sütit, és mindig rommá bonyolítottam:
- összemelegítettem a tejet a cukorral (mineeek??)
- Habosra vertem a tojást a cukorral (tök felesleges)
Aztán legutóbb fogtam mindent, belelapátoltam egy tálba, robotgéppel nekiestem, és 30 másodperc alatt csomómentesre kevertem…
…és pontosan olyan lett, mintha összemelegítettem, vagy felhabosított, vagy bárakármit is csináltam volna vele, csak tized annyi idő alatt…
Tippek:
- Remekül szállítható, jól bírja a meleget, simán magaddal viheted kirándulni
- Piteforma helyett muffinként is jól funkcionál, úgyhogy akár gyerkőc uzsis csomagjába is jól jöhet
- Sárgabarack helyett használj őszit, vagy nektarint, meggyet, cseresznyét vagy akár körtét, almát – szezonálisak előnyben
- Válassz a gyümölcshöz fűszert: pl a körtét forgasd fahéjas cukorba, mielőtt a tészta tetejére halmoznád
- Tálalásnál dobd fel egy gombóc vanília fagyival
Sárgabarackos piskóta
Forma mérete: kb 22cm átmerőjű piteforma
Sütési hőfok: 180’C
Elkészítés: kb 50 perc
Hozzávalók:
200 g liszt
170 g cukor
180 ml tej
100 ml olívaolaj
2 tojás “L” méret
1,5 tk sütőpor
0,5 tk szódabikarbóna
1 citrom héja és leve
csipet só
6-7 szem sárgabarack
3-4 ek szeletelt mandula
Elkészítés:
1. A hozzávalókat -a barack kivételével – mérd tálba, robotgéppel, kb fél perc alatt keverd csomómentesre.
Simítsd a piteformába.
2. A sárgabarackot szedd ketté, magozd ki, és szeleteld kb 3mm vékonyra. Halmozd a barackot a tészta tetejére, és szórd meg az apróra vágott dióval, vagy mandulaszeletekkel.
3. Told 180 fokos, légkeveréses sütőbe, és 32-33 perc alatt süsd készre.
20 perc magasságában érdemes letakarni, nehogy megégjen a teteje. Mielőtt késznek ítéled, tűpróbával ellenőrizd.
4. Hagyd langyosra hűlni, és tálaláskor szórd meg porcukorral