avagy a keksz, ami nem csak egészségesnek tetteti magát, de még finom is 😉
Az egész úgy kezdődött, hogy a répa, amit utoljára vettünk tök keserű volt. Tudod, mikor kb olyan takarmányrépa ízű 🤪
Ez pl a zöldséglevesben kevésbé lenne zavaró, de mi nyersen szoktuk enni. Az nyilván nem opció, hogy az enyészeté lesz, úgyhogy ezeket a kis kekszeket készítettem belőle, szezámmaggal, chiával, és petrezselyemmel – hát akkora sikere lett, hogy azóta már negyedszerre sütöm, és már megint nincs belőle egy szem sem 😅
Tippek, hogy minden a tervek szerit alakuljon 😉
- Tök jó akkor is, ha répalevet készítesz, és nem tudsz mit kezdeni a megmaradt rosttal. Bár ebben az esetben adj egy kis vizet a tésztához, hogy ne legyen nagyon száraz.
- Használj szilikonos sütőpapírt, különben a kisült tészta végérvényesen szervül a keksszel. Ha még biztosabbra akarsz lenni, kend le vékonyan olajjal. Én nem szoktam, mert ha melegen szeded le a kekszet a papírról, akkor könnyen lejön, de ha nem vagy résen, elég szívatós tud lenni.
- Sárgarépa helyett használhatsz céklát is (vagy vegyesen) – próbáltam, tök finom
- Minél egyenletesebben nyújtsd a tésztát, mert ha középen vastag marad, a szélén pedig vékony, akkor középen puha marad, mikor a szélén már megégett
- Mikor kiveszed a sütőből, még puhának tűnik, de ahogy hűl, úgy lesz ropogós
Szóval, ha azt hitted, hogy a sárgarépa csak a levesbe vagy a nyulaknak való – hát nem 😀
_____
Sárgarépás keksz
elkészítés: 10 perc + kb 1 óra állás/sütés
sütési hőfok: 150’C
adag: kb 2 marék
Hozzávalók
200 g sárgarépa
50 g liszt
30 g szezámmag
1/2 tk só
1 ek petrezselyem
1 ek chia mag
- A répàt reszeld le a kis lyukú reszelőn, és gyúrd össze a többi hozzávalóval együtt. Lágy lesz, de pont úgy jó. Hagyd állni kb 20 percet, hogy a chia tegye a dolgát, és picit besűrűsödjön.
- Borítsd sütőpapírra, és spatulával simítsd minél vékonyabbra. Majd a tetejére is tégy egy réteg sütőpapírt, és nyújtsd 0,5 cm vékonyra. Vigyázz, hogy a széle ne kegyen vékonyabb, mert meg fog égni.
- Tedd át a tepsibe (papírostól) pizza vagy derelyevágóval darabolt négyzetekre, és egy pálcikával lyukaszd ki a közepét. Ez elhagyható, de szerintem jobban néz ki.
- Told a sütőbe, kapcsold 150’C-ra, légkeveréssel, és 40-50 perc alatt süsd meg (attól függ, mennyire vékonyra nyújtottad). Akkor jó, ha a teteje kezd megpirulni.
- Húzd le a papírt a kekszről, és rácson hagyd kihűlni. Majd pattintsd szét a kis négyzeteket