A neten számtalan forrásból lehet sütőtöklevesre akadni, úgyhogy ezért a posztért én kérek elnézést előre is, de többen kértétek, és így egyszerűbb volt 🙂
Ezt a változatot még édesanyám készítette gyerekkoromban, aztán hosszú időre feledésbe merült. Átvette a helyét a gyömbéres, narancsos…mindenféle ilyen-olyan változat. Ráadásul, mikor anyunál rákérdeztem, már ő sem igazán emlékezett a receptre. (ami kicsit tényleg vicces, mert azért nem egy bonyolult történet,…de majd megérted mire gondolok, ha kicsit lejjebb görgetsz :D)
Aztán nemrég az eredeti forrástól hozzájutottam az eredetihez 🙂 Köszi Heather 🙂
Sokszor, sokféle változatban, vagyis inkább különböző „feltétekkel” készítettem már: tökmag, snidling, reszelt sajt…de a legnagyobb kedvencem a reszelt parmezánnal, és ropogósra sütött bacon-nel vagy sonkával megszórt, amihez grillezett sajtosszendvicset kínálok. Ez utóbbit lehetőleg a bacon vagy a sonka kisült zsírján pirítva…
Megunhatatlan 😉
Azért nagy kedvencem ez a recept, mert – sütőtök rajongóként – nem a fűszereket, hanem a sütőtök ízét érzem. Persze, a többi változat is finom, de az említett okok miatt mégis ez áll hozzám a legközelebb.
Nagyon kiadós, pláne a sajtos szendvicses formában, simán elmegy egytálételnek.
Én most inkább csak arányokat írok, a mennyiséget aszerint válaszd ki, hány embernek készíted
Sütőtök leves
adag: te döntesz 😉
elkészítési idő: 30 perc
hozzávalók:
2/3 rész sütőtök
1/3 rész burgonya
zöldségalaplé
fehérbors
só
tejszín
a tetejére:
reszelt sajt (érettet válassz, pl parmezán, cheddar, vagy kéksajt)
tökmag, snidling, sonka stb
A sütőtököt és a burgonyát vágd kisebb kockákra. Felesben öntsd fel vízzel, és az alaplével úgy, hogy ellepje. Főzd puhára, botmixerrel pürésítsd, sózd, és borsozd.
Öntsd fel tejszínnel. Nem kell sok, csak, hogy kicsit lágyabb legyen. Forralj rajta mégegyet, és ha szükséges sózd, borsozd.
Tálald reszelt sajttal, magokkal, metélőhagymával, pirított baconnel, parmezánnal…vagy amivel csak szeretnéd