Emlékeztek még a múltkori, narancsos, áfonyás scone-ra? Nnna, van annak ám sós változata is, ami még tök jó maradékmentős receptnek is használható.
Nálunk például húsvéti sonka, és enyhén viseletes újhagyma került bele 🙂
és sajt…soook sajt 😀
Az édes változathoz hasonlóan frissen ez is kívül ropogós, belül omlós, de ha marad belőle esetleg, másnapra istenien bepuhul. Persze nem azt akarom mondani, hogy nem jó frissen, hanem, hogy némi állás után nem kiszárad a tészta, hanem pont az ellenkezője történik vele, és puhább lesz, mint frissen (huhh…de szép hosszú körmondat lett :P)
Természetesen a hozzávalók itt is kedvedre variálhatóak, mehet bele lilahagyma, vagy kukorica, füstölt sajt,..amit szeretsz.
Amire itt is vigyázni kell, hogy vajas tészta, vagyis dolgozz gyorsan, hogy a vaj minél kevésbé olvadjon meg.
Nálunk anno így készült, és élőben készítettük együtt Kissajttal Instán. A videót ITT találjátok 🙂
Sonkás Scone
adag: 4 személyre
elkészítés: kb 30 perc
sütési hőfok: 190°C légkeveréssel
Hozzávalók:
250g liszt
60g hideg (!) vaj
2tk sütőpor
csipet só
1 tojás
180ml tejszín
3-4 szál újhagyma
150g sonka (nálunk füstölt, így a só mennyisége is kevesebb lett)
150g reszelt sajt (trappista, füstölt, cheddar, stb…
A tetejére:
reszelt sajt
3-4 ek tejszín
Melegítsd elő a sütőt 190 fokra (légkeveréssel)
Szórd a lisztet aprítóba, dobd hozzá a vajat, a sót, és a sütőport. Vagy morzsold össze a ugyanezeket. Tedd át egy tálba, add hozzá a felkarikázott újhagymát, a reszelt sajtot, és az apró kockákra vágott sonkát. Keverd el egy villával. Jöhet a tojás, és apránként a tejszín is, amíg egy gyúrható, enyhén ragacsos tésztát nem kapsz. Lisztezett felületen formázz belőle egy kb 4cm magas korongot. Vágd elő félbe, majd negyedeld, végül nyolcadold. A 8 csinos háromszögedet tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejét kend le tejszínnel, és szórd meg reszelt sajttal. 18-20 perc alatt süsd aranybarnára, és akár azonnal tálalhatod is.
Kend meg vajjal, vagy fogyaszd csak magában a reggeli kávé mellé 🙂