Vannak ételek, amik édesnek születnek, és sokáig eszünkbe sem jut, hogy lehet ez másképp is. Ennek tökéletes példája a palacsinta és – most – a gofri, ami sokkal sokoldalúbb is lehet, mint azt a ember elsőre gondolná.
Nem tudom, hogy ti mennyire emlékeztek, de nekem tökéletesen megvan az az élmény, hogy gyerekként, a strandon nyomjuk a csokipudingos gofrit, a flakonos tejszínhabbal, és úúúristen, mennyire imádtuk. Ha akkor valaki azt mondja nekem, hogy cirka 35 évvel később csirkesalátával, vagy buggyantott tojással tolom majd a sós-sajtos gofrit, biztos körberöhögöm 🙂
Pedig de, és nem csak én, hanem a család többi tagja is örömmel cseréli le – alkalmanként – a kenyeret sós gofrira.
Kelt vagy sütőporos
Hát igen, a nagy kérdések 😀 A kelt és a sütőporos gofritésztának is megvan az előnye és a hátránya: a keltet tovább tart elkészíteni, de jobb az állaga (szerintem az íze is), a sütőporos hamarabb elkészül, de kicsi olyan nyomi, palacsintaszerű…
Viszont mivel ebben a tésztában sajt is van, ez befolyásolja a kisült tészta állagát is, vagyis az édes változatokhoz képest sokkal ropogósabb lesz. Hozzám továbbra is a kelt tésztával készült áll közelebb, de ha gyorsabban szeretnél végezni, akkor találsz sütőporos-sós változatot is, a sajtos gofri ala Croque madame-ot
Tálald kedved szerint
A legkisebbnél uzsonnaként például kifejezetten kelendőnek számít, sonkával, sajttal, és jó sok növénnyel telepakolva.
Nálam a hétvégéről megmaradt sült húsból készült salátával megtöltve a kedvenc 🙂
De gyakorlatilag bármi mehet bele, amit csak egy szendvicsben szeretsz…
_____
Sós gofri
elkészítés: kb 1 óra
adag: 4 személyre
Hozzávalók:
200ml tej
7g szárított élesztő (1 csomag)
250g liszt
100g sajt
50g vaj
2 tojás
A vajat és a tejet melegítsd meg, de ne legyen forró, nehogy kinyírd az élesztőgombákat. A tojást válaszd ketté, a sárgáját add a tejes keverékhez.
A liszthez keverd az élesztőt, majd mehet hozzá a tejes keverék. Dolgozd össze egy fakanállal. Nem kell dagasztani, csak jól keverd el, és letakarva hagyd, hogy kb 40 perc alatt a duplájára nőjön. Ezután keverd hozzá a reszelt sajtot és a közben habbá vert tojásfehérjét is forgasd bele óvatosan.
Melegítsd elő a gofri sütőt, alul-felül kend ki vékonyan olajjal, és mehet bele a tészta. Ezt ki kell tapasztalni, és erre a 1/4 cup-ot használom (60ml), kb az a mennyiség, ami kitölti a helyet, de még nem folyik ki oldalt a tészta. De ez természetesen a sütő méretén is múlik. 4 perc alatt süsd készre, és pakold rácsra, hogy az alja se nedvesedjen be.
_____
A csirkesalátához nem írok mennyiségeket, ez tényleg mindig a maradék, néhány fala húsból készül, amivel amúgy már senki nem lakna jól 😀 így készítsd:
hozzávalók:
sült csirkecomb vagy -mell
savanyú uborka
reszelt parmezán sajt
római saláta
tartármártás
só
frissen őrölt fekete bors
A csirkecombot vágd falatnyi darabokra, az uborkát karikázd fel, majd keverd a húshoz. Forgasd bele a felaprított római salátát, reszelt bele a parmezánt,
és öntsd nyakon a tartármártással. Ízlés szerint sózd, borsozd, és már csak bele kell kanalaznod két szelet gofri közé