Naan kenyér

2
658

A hagyományos, házi kenyér és kalács mellett nagyon szeretjük a lepénykenyereket is.Nem csak a tortilla, de a Naan, vagyis az indiai lepény is kedves vendég itthon.

Egyszerű, de nagyszerű

A Naan, egy hihetetlenül könnyen elkészíthető lepény, sokkal lazább és könnyebb szerkezetű a tortillánál, vagy a pitánál, és amiért nekem különösen kedvenc, mert a másik kettővel ellentétben nem lisztízű. Bár a kelesztési idő viszonylag hosszú, érdemes néha időt szánni rá, és egyszerre akár nagyobb mennyiségben is elkészíteni, mert mélyhűtőben remekül elvan hetekig.

Naan kenyér

Csak néhány, egyszerű hozzávaló

A Naan kenyér is egyszerű, hagyományos alapanyagokból készül, liszt, víz, só, joghurt és élesztő kerül bele, és eredetileg tandoorban, agyagkemencében sül. Mondjuk itthon nem sok háztartás rendelkezik hasonlóval, de ha van egy jó vasserpenyőd, máris jó vagy.
Használj kenyérlisztet, hogy sokkal lazább, lyukacsosabb, szellősebb legyen a tészta, de persze ha nincs otthon, csak a hagyományos BL55, semmiképpen ne dőlj a kardodba. Próbáld ki, meglátod, hogy neked melyik ízlik jobban.

A tésztában a víz egy részét tejre cseréltem, mert a tejtől szerintem sokkal jobb lesz minden pékáru állaga.


Süsd lazára és bubisra


Sütésnél forrósítsd fel – de úgy igazán – a serpenyőt. Ellenőrizd néhány csepp vízzel: ha azonnal elpárolog, már jó vagy. Közepes lángon, csak kb 30 mp kell neki oldalanként, de hagyd, hogy picit odakapjon a tészta.
A teflon serpenyő nem igazán megfelelő erre. Vagyis de, persze ki tudod benne süni, de nagyon oda tud kapni a liszt a bevonathoz, amit utána csak akkor tudsz kiszedni belőle, ha rommá sikálod, ami meg annyira nem barátja a teflonnak. Higgy nekem, tettem így tönkre – pont tortillával – serpenyőt…nem volt őszinte a mosolyom.

…és ha már liszt: ez egy jól formázható, rugalmas, nem ragacsos tészta. Próbálj minél kevesebb lisztet használni. Elég egy-egy csipet, minden harmadik lepény nyújtásához a deszkára, és felülről is inkább a nyújtófát lisztezd be. Sokkal finomabb lesz majd a kész lepény. Miután megkelt, a tésztát vágd 8 nagyobb vagy 12 kisebb cikkre. Én inkább kisebbeket készítek, de ahogy neked praktikusabb.

Töltsd meg, vagy kanalazz vele

Végül használd fel szendvicshez, tekercshez, hidegen, vagy pirítva, de akár amolyan hamis pizzának is jól jön, ha rápakolsz mindenféle fogadra valót, és betolod néhány percre a grill alá. De akár egy kiadós csicseriborsó curryt is készíthetsz hozzá 😉



2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Köszi a receptet, mindenképp kipróbálom, mert nagy kedvenc!:)
    Viszont ha fokhagymásan szeretjük, az belemegy a tésztába vagy a végén kerül rá?

    • Nagyon örülök, hogy tetszik, szerintem is örült finom 😊 Ha fokhagymásan szeretnéd, akkor egy kis vajat vagy ghee-t melegíts serpenyőben, abban futtasd meg a fokhagymát, amíg illatos nem lesz, majd ezzel locsold meg a lepényt. 😊

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét