Ennek az almás sütinek a receptje 2 évvel ezelőtti, amit még akkor, az Instagramon találtam, és nem elég, hogy annyira egyszerű volt, de annyira jól is hangzott első olvasásra, hogy muszáj volt azonnal elkészítenem. Minden túlzás nélkül állítom, hogy nagyon jól sikerült, méghozzá annyira, hogy másnapra el is fogyott, és már készítettem is a következő adagot.
Nem elég. hogy nagyon hamar össze lehet dobni, de tökéletesen alkalmas arra is, hogy a nyomi almákat elhasználd benne. Amúgy ez nálunk mindig aktuális, mert mindig van 1-2 szem, ami valahogy ottmarad, megfonnyad. Ezek az enyészet helyett mindig valamilyen sütiben végzik.
…vagy almaszószként, ami aztán megy a mélyhűtőbe, és majd onnan kerül bele valamilyen sütibe ;
Szeletek helyett legyen almarózsa 😉
Szóval az a mostani darab tökéletes iskolapéldája annak, hogy miként bonyolítsuk meg a saját életünket, és hogyan csináljunk az amúgy faék egyszerű és gyors sütiből igazi pepecselést. De most mit mondjak, én ezt imádom, és biztos vagyok benne, hogy nem vagyok ezzel egyedül.
De ha mégsem lennél ennyire elvetemült, egyszerűen pakold az almaszeleteket körben a tészta tetejére, és mehet is a sütőbe. Nem túlzok, ha ennél a módszernél maradsz, akkor 10 perc alatt már tolhatod is be a melegre.
De ha még mindig nem sikerült lebeszélnem akkor érdemes egy-két tanácsot megfogadni. Először is az alma – jó esetben – azért annyira nem flexibilis, hogy csak úgy lehessen hajtogatni. Picit meg kell puhítani, különben törik. Tehát a vékony, de tényleg vékony… 1,5mm-es szeleteket dobd be kb 45 másodpercre a mikróba. Így sokkal könnyebb lesz vele dolgozni. Viszont nyilván a tartása sem olyan, mint a „frissnek”, vagyis miután megformáztad a rózsát, és valahogy beletuszkoltad a viszonylag sűrű tésztába, érdemes közben megtámogatni 2-3 friss, nem melegített almaszelettel. Ez szépen megtartja majd. Ezt cirka 15-20 perc alatt azért meg lehet oldani, úgyhogy ha rávetted magad, félúton már ne add fel. Addig legalább tényleg alaposan bemelegszik a sütő 😉
…és ha még mindig nem veszítettelek el, vissza is a sütihez 😀
Ahogy mondtam, anno délelőtt jött szembe velem ez a recept az instagramon, és 15 perccel később már be is toltam a sütőbe a piteformát. Fél óra alatt pedig el is készült ez könnyű, szaftos, enyhén fahéjas, a szélein ropogós kis szépség. Tudod, kivéve ha inkább bevirágosítod a tetejét 😀
Viszont bárhogy is döntesz alma fronton, a citromhéjat…nnna, azt semmiképpen ne hagyd ki belőle, mert isteni, de komolyan, ISTENI benne. Attól lesz igazán különleges ez az amúgy faék egyszerű pite, ami a gyorsan összedobható változatban így néz ki
_____
Almás kevert süti
elkészítés: kb 1 óra
forma: 20cm
sütési hőfok: 190’C
Hozzávalók:
100 g vaj (szobahőmérsékletű)
120 g cukor
1 nagy tojás
100 ml 30% tejszín
150 g liszt
1,5 teáskanál sütőpor
egy csipet sót
1/2 teáskanál fahéj
1 citrom héja
2 evőkanál vanília kivonat (kihagyható)
2 nagy alma
Melegítsd elő a sütőt 190 fokra (légkeveréssel). Szitáld össze a lisztet, a sütőport, és a fahéjat, és tedd félre. Habosítsd ki a vajat a cukorral, add hozzá a citromhéjat, a tojást. majd a tejszínt is. Verd a robotgéppel, amíg teljesen el nem keverednek egymással. Mehet bele a lisztes keverék is. Most már csak addig folytasd a keverést alacsony fokozaton, amíg a tészta össze nem áll. Béleld ki a piteforma alját sütőpapírral, a szélét kend ki vajjal. Simítsd bele a tésztát. Az almát nem kell hámozni, csak szedd ki a csutkát, szeleteld 1,5mm vékonyra, készítsd el belőle a rózsákat és rakd vele körbe a tésztát. Vagy hámozd meg az almát, vágd ki a csutkát, és szeleteld 3-4mm vékony gerezdekre. Rendezd el körben az almaszeleteket a tészta tetején. Szórd meg a tetejét 1 ek cukorral, ettől még ropogósabb lesz majd, és told a sütőbe. 30 perc alatt süsd készre, de azért tűpróbával ellenőrizd a közepét.