Rizspuding növényi tejjel

0
162

Egy ideje a tej nem túl jó barátom, így a rizspuding kétféle változatban készül itthon: hagyományosan a kiscsaládnak, és növényi tejből nekem. Az elkészítése szinte totálisan megegyezik, csak a végén nem kerül bele tejszín, illetve kevesebb cukrot adok hozzá, mert a növényi tejek nagy része eleve édesebb – és csak tovább karamellizálódik a főzés során.


Zabtejet használtam, de a mandula, mogyoró, kókusz…mind jó választás. Mondjuk a kókusztejhez nem fahéjat adnék, inkább egy kis további kókuszreszelékkel erősítenék rá a trópusi vonalra – végül ananásszal vagy mangóval tálalnám. Tökéletes desszert nyárra 😉

Rizspuding növényi (2)


Ha szeretnéd teljesen vegán változatban elkészíteni, akkor tojás helyett használj 1 púpos evőkanál vaníliás pudingport, vagy ugyanennyi kukoricakeményítőt. Használat előtt mindkettőt old fel hideg (növényi) tejben, és így add a rizshez.

Ha tovább gazdagítanád, használj növényi tejszín a végén. Szerintem nincs rá szükség, így is elég krémes lesz majd. Eleinte hígabbnak tűnhet, de ahogy hűl, szépen besűrűsödik majd.

Rizspuding növényi tejjel

elkészítés: kb 1 óra + pihi
adag: 4 személyre

Hozzávalók:
1 liter növényi tej
130 g rizs
csipet só

1-2 fahéjrúd
kb 50 g cukor
1 tojás vagy 1 ek vaníliás pudingpor/kukoricakeményítő

  1. A tejet mérd egy nagy lábosba, add hozzá a rizst, a sót, a fahéj rudat, a vaníliát és főzd 35-40 percet, közepes fokozaton. Csak finoman gyöngyözzön, figyelj, hogy ne forrjon ki. 10 percenként keverd meg, hogy nehogy odakapjon az alja. Főzd addig, amíg kb a 2/3-részére visszaforr.
  2. Ízesítsd a cukorral (kedved szerint)
  3. Üsd fel a tojást, verd fel. Vegyél ki egy csészényit a forró tejes-rizsből, és lassan, fokozatosan keverd hozzá a tojáshoz, majd folyamatos kevergetés közben mehet vissza a lábosba. Vagy old fel a vaníliás pudingport/kukoricakeményítőt hideg tejben, és keverd a rizshez és főzd további 5 percet, amíg besűrűsödik.
  4. Tedd át egy tálba, és letakarva hagyd állni 1-2 órát, vagy amíg langyosra (vagy hidegre) nem hűl.  

Végül tálald fahéjas almával, pumpkin spice sziruppal, vagy friss gyümölcsökkel, és szórd meg mandulával, vagy dióval.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét