Pumpkin spice & everything nice (fűszerkeverék és szirup)

0
5009

…avagy hogy is telhetne el ősz a sütőtök fűszer, vagy a sütőtök fűszeres latte, pláne sütőtökös pite nélkül

pumpkin spice

Imádom a sütőtök fűszeres latte-t, de megmondom őszintén, hogy nagyon nem barátom, mikor a kávém alján összeáll a fűszer, és pláne a meleg, és plötyis sütőtök püré…brrr…😣

Szóval a keveréket inkább belefőzöm a kávéba, vagy mivel mostanában inkább filter kávét iszom, így leforrázom a kávéval együtt.
Egyébként ez a módszer tökéletesen működik a kotyogós, vagy más, átfolyós kávéfőző esetében is: csak tegyél kb 1/2 kávéskanálnyit a kávéra és főzd a szokott módon ☺️

Az arányok itt sincsenek kőbe vésve, vagyis ha pl nem szereted a szegfűborst, használj kevesebbet, de ugyanez vonatkozik akár a gyömbérre, vagy a szerecsendióra is.

pumpkin spice

A szegfűborst még sosem találtam örült változatban, de azóta jeleztétek, hogy alkalmanként lehet kapni. Mivel nálam sok nem fogy, így egyszerűbb továbbra is az egészet használni, amit így egy mozsárban szoktam nekiesni, és porrá zúzni.

A szerecsendióból pedig szerintem sokkal finomabb a frissen reszelt, de persze használj nyugodtan őröltet belőle.

De ha kellőképpen kalandvágyó és motivált vagy, akár a fahéjból is használj egészet, hiszen nincs párja a frissen zúzott fűszereknek 😁

Nálam így készül a Sütőtökös fűszerkeverék

3 ek őrölt fahéj
1,5 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt szerecsendió
1,5 tk őrölt szegfűbors
1,5 tk őrölt szegfűszeg

Keverd el a hozzávalókat, és adagold kedved szerint. Én általában picit kevesebb mint 1/2 kiskanálnyit szoktam tenni az őrölt kávéra

Ez a fent módszer tökéletesen működik, ha cukor nélkül iszod a kávéd. Viszont ha nem, akkor inkább készíts a keverékből egy szirupot, amibe már a tököt is belefőzheted. A lényeg, hogy az elkészült sütőtök szirupot szűrd át kétszer, hogy minél több fűszer és rost fennakadjon, és ne maradjon meg a kávéd alján.

pumpkin spice syrup

A fenti fűszerkeverék lesz az alap, ami némi sült tökkel, és még egy kevés fahéjjal meg majd a cukorszirupba

Pumpkin spice szirup

hozzávalók:
300ml víz
150g cukor
50g sült sütőtök püré
2 tk sütőtök fűszer
2 kisebb fahéjrúd

Boríts mindent össze, és főzd közepes lángon kb 15 percet, amíg be nem sűrűsödik. Szűrd át kétszer, és töltsd üvegbe. Tárold hűtőben, és 2 héten belül fogyaszd el. Amúgy szerint utána sem lesz baja, mert azért van benne cukor rendesen, de a sütőtök mégiscsak friss hozzávaló.

Végül készítsd belőle tejeskávét:
Alulra jöhet a szirup, vérmérsékleted szerint, arra a kávé, végül öntsd fel tejjel. Ha gondolod, még egy nagy adag tejszínhabbal is megkoronázhatod. Végül szórd meg egy kevés fűszerkeverékkel – csak a színe kedvéért 😉 – és fogyaszd el jóízűen



HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét