Mióta felfedeztem magamnak a Tangzhong technikát, azóta csak így készítem a kalácsot. Ha eddig nem ismerted, vagy próbáltad volna, akkor az eljárás lényege, hogy először egy előtésztát készítesz, amiben a vizet fel kell melegíteni és lassan adagolni bele a lisztet, míg egy sűrű de még folyós masszát nem kapunk. Állagát tekintve kb olyan, mint egy sűrűbb besamel mártás. A hagyományos változathoz képest én először csak a víz egy részét, de ennél a receptnél már az egészet tejre cseréltem, illetve nem melegítem fel előre a tejet, hanem csak elkeverem csomómentesre, és együtt forralom fel.
Az egész történet durván másfél percet vesz igénybe. Egyedül azért tart tovább, mert meg kell várni, amíg az előtészta kihűl, mert ha forrón teszed az élesztőhöz, kinyírod a gombákat.
Másik nagy kedvenc csíkos kalács, a narancsos-kakaós változat. Ha ezt szereted, azt is érdemes kipróbálnod.
De most vissza ehhez a szolid kis mogyorókrémes darabhoz 😉 Mert ebben az esetben, ahelyett, hogy a kalácsRA kennéd a nutellát, tolhatsz bele a tésztába is bőven. Én most viszonylag vékonyan kentem a krémet. Ennek egyik oka, hogy sokkal könnyebb összetekerni a tésztát, a másik, hogy miután már megkelt a tészta, meglepődve tapasztaltam, hogy kiscsaládom az elmúlt 1 hétben olyan sikeresen, és lelkesen járt rá a nutellára, hogy nem maradt túl sok az üvegben 😛
Viszont ennek is megvan az előnye, mert így meg tudom mutatni nektek, hogy mi a különbség a kétféle mennyiség között. A lenti képen kb dupla annyi krém ment a tésztára, mint a fentin. A receptben ezt a mennyiséget adom meg, válasszatok kedvetek, és ízlésetek szerint.
A tészta formázása egyébként nagyon egyszerű, leírva sokkal bonyolultabb, mint ha látod, ezért ITT találsz egy videót, ami segít ebben.
De azért a leírásban megtalálod, csak ne kapj frászt első olvasatra.
A nutellát, miután kimérted a megfelelő mennyiséget, dobd be 1 percre a mikróba, hogy folyósabb legyen (közben egyszer-kétszer keverd át, nehogy megégjen). Mivel ez egy nagyon rugalmas tészta, így sokkal könnyebben tudod majd elkeni a rétegeken a krémet, mint melegítés nélkül. Ne felejtkezz el a nyújtásról sem, sokkal szebbek, vékonyabbak lesznek majd a rétegek, több kanyarral a tésztában.
És, mivel egymásra lapoljuk, tekerjük, majd fonjuk is, így biztos, hogy nem lesz kétszer ugyanolyan, vagyis tök rendben van, hogyha eltér a minta.
Sütésnél, kb 8-10 perc után mindenképpen javaslom, hogy takard le a tetejét, mert a tej miatt könnyen megég, és keserű lesz a külső rétege.
Tudom, hogy a sütési időre megjelölt 26 perc elég furán hangzik, de 2 év, 3 naponta történő sütési tapasztalata alapján simán ki merem jelenteni, hogy így lesz tökéletes az állaga. Természetesen ahány konyha, annyi sütő, érdemes próbálkozni, és kitapasztalni a saját lehetőségeidet.
…és természetesen – állítólag – nincs olyan, hogy túl sok nutella,
úgyhogy menj biztosra, és ne feledd végül a szeleteket is megkenni vele 😉
_____
Nutellás kalács
elkészítés: kb 3 óra
forma: 30cm vagy akár nagyobb kenyérforma
sütési hőfok: 200’C
Hozzávalók:
előtészta /tangzhong
30g liszt
100ml tej
Egy lábosban öntsd bele a tejet. Szitáld bele a lisztet, és keverd csomómentesre. Tedd fel főni, és közben folyamatosan kevergesd, nehogy odakapjon. Tényleg, gyakorlatilag nem kell 1 perc sem az egészhez.
Ha elkezd becsomósodni, vedd le a tűzhelyről, és keverd addig, amíg sima, besamel sűrűségű masszát nem kapsz. Már nem kell visszatenni a tűzhelyre, elég az a hő, amit a lábosból kap.
…és ennyi, készen is vagy az előtésztával. Tedd félre, hogy kihűljön
a tésztához:
1 adag előtészta (amit az előbb elkészíttettél)
300g liszt
1 tojás
50g cukor + 1 tk az élesztőhöz
100ml tej
20g élesztő
50g vaj
a kakaós réteghez:
20g cukrozatlan kakaó
3 evőkanál tej
a kenéshez:
100g nutella
Az élesztőt, 1 teáskanál cukorral együtt futtasd fel a tejben. Szitáld tálba a lisztet, add hozzá a cukrot, a tojást, az előtésztát, és az élesztős keveréket. Kezd el dagasztani, és ha már összeállt, add hozzá a vajat is.
Dagassz sima, fényes tésztát. Felezd el (mérleggel ellenőrizd, hogy egyforma legyen), a tészta egyik felét gömbölyítsd ki, és takard le. A másikhoz dolgozd hozzá a kakaót, és a tejet. Ezt is gömbölyítsd, és hagyd kelni kb 1 órát.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki külön minkét tésztát téglalap alakúra, kb fél cm vastagra. Kend meg a sima réteget a nutella felével, és borítsd rá a kakaósat. Nyújts rá, hogy kb 30%-al nagyobb legyen. Keresztben vágd ketté. Kend meg az egyik felet (aminek most a kakaós fele van felül), a maradék nutella felével, és takard be másik tésztaféllel úgy, hogy most is kakaós réteg legyen felül.
Ezt is kend meg, ismét nyújts rajta egyet, hogy kicsit nagyobb, és kb négyzet alakú legyen. Vágd 3 egyforma téglalapra. Egyenként tekerd fel őket, végül fond össze. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és letakarva hagyd további 1 órát kelni. Végül a tetejét kend le tejjel, és 200 fokos, légkeveréses sütőben (kb) 26 perc alatt süsd készre, majd rácson hagyd kihűlni. Félidőben takard le a tetejét alufóliával, nehogy megégjen.