Nutellás kalács

0
2819

Mióta felfedeztem magamnak a Tangzhong technikát, azóta csak így készítem a kalácsot. Ha eddig nem ismerted, vagy próbáltad volna, akkor az eljárás lényege, hogy először egy előtésztát készítesz, amiben a vizet fel kell melegíteni és lassan adagolni bele a lisztet, míg egy sűrű de még folyós masszát nem kapunk. Állagát tekintve kb olyan, mint egy sűrűbb besamel mártás. A hagyományos változathoz képest én először csak a víz egy részét, de ennél a receptnél már az egészet tejre cseréltem, illetve nem melegítem fel előre a tejet, hanem csak elkeverem csomómentesre, és együtt forralom fel.

Az egész történet durván másfél percet vesz igénybe. Egyedül azért tart tovább, mert meg kell várni, amíg az előtészta kihűl, mert ha forrón teszed az élesztőhöz, kinyírod a gombákat.

Másik nagy kedvenc csíkos kalács, a narancsos-kakaós változat. Ha ezt szereted, azt is érdemes kipróbálnod.

Nutellás kalács

De most vissza ehhez a szolid kis mogyorókrémes darabhoz 😉 Mert ebben az esetben, ahelyett, hogy a kalácsRA kennéd a nutellát, tolhatsz bele a tésztába is bőven. Én most viszonylag vékonyan kentem a krémet. Ennek egyik oka, hogy sokkal könnyebb összetekerni a tésztát, a másik, hogy miután már megkelt a tészta, meglepődve tapasztaltam, hogy kiscsaládom az elmúlt 1 hétben olyan sikeresen, és lelkesen járt rá a nutellára, hogy nem maradt túl sok az üvegben 😛

Viszont ennek is megvan az előnye, mert így meg tudom mutatni nektek, hogy mi a különbség a kétféle mennyiség között. A lenti képen kb dupla annyi krém ment a tésztára, mint a fentin. A receptben ezt a mennyiséget adom meg, válasszatok kedvetek, és ízlésetek szerint.

Nutellás kalács

A tészta formázása egyébként nagyon egyszerű, leírva sokkal bonyolultabb, mint ha látod, ezért ITT találsz egy videót, ami segít ebben.
De azért a leírásban megtalálod, csak ne kapj frászt első olvasatra.

A nutellát, miután kimérted a megfelelő mennyiséget, dobd be 1 percre a mikróba, hogy folyósabb legyen (közben egyszer-kétszer keverd át, nehogy megégjen). Mivel ez egy nagyon rugalmas tészta, így sokkal könnyebben tudod majd elkeni a rétegeken a krémet, mint melegítés nélkül. Ne felejtkezz el a nyújtásról sem, sokkal szebbek, vékonyabbak lesznek majd a rétegek, több kanyarral a tésztában.

Nutellás kalács

És, mivel egymásra lapoljuk, tekerjük, majd fonjuk is, így biztos, hogy nem lesz kétszer ugyanolyan, vagyis tök rendben van, hogyha eltér a minta.

Sütésnél, kb 8-10 perc után mindenképpen javaslom, hogy takard le a tetejét, mert a tej miatt könnyen megég, és keserű lesz a külső rétege.

Tudom, hogy a sütési időre megjelölt 26 perc elég furán hangzik, de 2 év, 3 naponta történő sütési tapasztalata alapján simán ki merem jelenteni, hogy így lesz tökéletes az állaga. Természetesen ahány konyha, annyi sütő, érdemes próbálkozni, és kitapasztalni a saját lehetőségeidet.

…és természetesen – állítólag – nincs olyan, hogy túl sok nutella,

úgyhogy menj biztosra, és ne feledd végül a szeleteket is megkenni vele 😉

_____

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét