Néhány hónappal ezelőtt Férj, a nem messze lévő kisboltból, egy mogyorós szelettel tért haza. Ez amúgy nem meglepő, mert imádja ezeket a boltokat, és pláne a világ minden részéről érkező, meglepőbbnél meglepőbb dolgokat. Szóval hozta ezt a mogyorós szeletett, amit szépen mindjárt szét is csaptunk 3 felé, és családilag imádtuk. Másnap egy szezámmagos, és egy tökmagossal jött haza…;)
Szóval ez a szelet tömény, magos, mézzel összetapasztva, és nagyon keményre – ropogósra összesajtolva. Kb mint egy nagyon (nagyon-nagyon) gazdag müzli szelet, amiből kimaradt a zabpehely
Nyilán ez nem egy új dolog, de mi most találkoztunk vele először. Aztán megnéztem a kalóriatartalmát, és akkor már nem volt annyira őszinte a mosolyom…Így kellett valami hasonló ropogtatós cucc, ami nem annyira édes, és jöttünkben-mentünkben simán felkaphatunk belőle egy-egy darabot 😀
Mindjárt két változat is készült belőle:
egy fehér…
és egy fekete szezámmagos verzió
A fekete változathoz 2 evőkanál lisztet is szitáltam a tésztához, így az sokkal sűrűbb lett. Korongok készítése helyett csak rásimítottam a sütőpapírra, és kisütöttem. Majd egyszerűen kisebb darabokra törtem. A fekete szezámmag íze sokkal karakteresebb, mint fehér társáé, és bár a hozzáadott liszt az ízén nem, de az állagán változtat egy keveset, inkább kekszszerűbb lesz
Ezzel szemben a fehér szezámmaggal és liszt nélkül készült tallér a sütés előtt sokkal lágyabb, könnyebb belőle korongokat formázni. Sütés után lényegesen omlósabb, szinte mint egy nagyon friss ostya.
Mondanám, hogy ez, vagy az a finomabb, de mindkettő elég gyorsan elfogyott, úgyhogy szerintem mindkettő nagyon finom, egyszerűen csak más. Próbáld ki, hogy kiderüljön, neked melyik változat a kedvenced 🙂
Szezámmagos tallér
elkészítés: 30 perc
adag: kb 20 darabhoz
sütési hőfok: 170’C
Hozzávalók:
100g szezámmag (szárazon pirítva)
1 tojás fehérje (L méret)
30g porcukor
csipet só
(2 csapott ek liszt, ha a keményebb, kekszesebb változatot szeretnéd)
A szezámmagot pirítsd meg egy száraz serpenyőben, alacsony lángon. A tojásfehérjét verd laza habbá. Keverd bele a porcukrot és a sót (a lisztet is szitáld bele – ha így döntesz), végül a megpirított szezámmagot is.
Készíts 5-6 cm átmérőjű korongokat a sütőpapírral bélelt tepsire (nem terül tovább, mehetnek közel egymáshoz), és 170’C fokos, légkeveréses sütőben süsd aranybarnára, kb 8-10 perc alatt.
Mielőtt kiveszed a tepsiből, hagyd hűlni néhány percet.