…a nagyon durva párosítás
Próbálok erre a kuglófra nem túl nagy szavakat használni, az olyanokat, mint a zseniális, fantasztikus, őrületesen jó, de őszintén – nehéz
Mert zseniális, fantasztikus, őrületesen jó – nagyon citromos, foszlós, és pihe-puha, és abbahagyhatatlan…
Az egész történet egyébként úgy kezdődött, hogy maradt itthon 3 tojás sárgája, amivel éppen aktuálisan nem tudtam mit kezdeni – dehát ételt nem dobunk ki, mi legyen belőle?
– Legyen lemon curd 😀
Ezzel csak az a probléma, hogy a lemon curd-öt leginkább csak én szeretem itthon, vagyis valamibe el kéne „dugni”…
– és hol is lehetne jobb helyen, mint egy kelt kuglófban? 😀
A tésztát sertés zsírral készítettem, amitől extra foszlós lett, a vajtól pedig – amivel kikentem a kuglóf formát – isteni ropogósra sült. A citrom krém lágy és nagyon de nagyon karakteres, langyosan konkrétan kifolyik a szeletekből.
Persze zsír helyett vajjal – vagy akár fele-fele arányban – is készítheted, de a tésztának nagyon jót tesz a sertészsír
Az elkészítése sem különösebben bonyolult:
– dagaszd ki alaposan a tésztát.
– ha megkelt, oszd ketté, és nyújtsd téglalappá
– egyenként kend meg a krémmel, tedd egymásra, és tekerd fel
– a két oldalát – ellentétes irányban – csavard meg
– és mehet is a formába
– jöhet a második kelesztés, majd a sütés
– a formában hagyd langyosra hűlni, és más kész is vagy
vagyis a szokásos kelt tésztás buli, csak attól lesz kicsit macerásabb, hogy a citromkrémet is el kell készítened előre
A megadott mennyiségből egy viszonylag szolid méretű kuglóf lesz. Ha ránézésre kicsinek találod, nyugodtan duplázd a tésztát, és a krémet is.
Joggal kérdezheted, hogy minek tökölni a kuglóf töltésével, mikor elég lenne csak simán megkenni, de nem így van. A tészta beszívja a krém egy részét, és az édes és citromos ízek tökéletes összhangban vannak. Ez nem egy nagyon édes süti, inkább friss, és könnyű, és puha és illatos – próbáld ki, nagyon durván jó… 😀
Kuglóf lemon curd-el
250g liszt
50g cukor
80ml tej
20g friss élesztő
1 tojás
70g sertészsír vagy vaj
a töltelékhez: lemon curd (az ott megadott mennyiség elég a kuglóf töltésére)
a forma kikenéséhez: vaj
A tejet langyosítsd meg, és 1 evőkanál cukor kíséretében morzsold bele az élesztőt. Kb 10 perc alatt futtasd fel.
Szitáld át a lisztet, add hozzá a maradék cukrot, a tojást, a zsírt (vajat) és az élesztős keveréket is. Dagassz belőle sima, fényes tésztát, és letakarva hagyd, hogy a duplájára keljen. A tojás és a szír miatt ez tovább tart a szokásosnál, bő másfél órát nyugodtan számolj rá.
A kuglóf formát vajazd ki – ne sajnáld a vajat, tuti agyf**z, ha végül beleragad a tészta.
A megkelt tésztát oszd ketté, gömbölyítsd ki. Nyújtsd az egyiket 45x30cm-es téglalappá, és kend meg a citromkrém felével. Majd nyújtsd ki a másik tésztát is ugyanekkorára, és takard be vele a krémmel lekentet. Erre jöhet a lemon curd másik fele, majd tekerd fel a hosszabb oldala mentén. Picit csavard meg ellentétesen, és tedd a formába. A végeket nyomd össze, és letakarva keleszd további 45 percet.
Végül told 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe 25 percre. Ha kész, a formában hagyd, hogy langyosra hűljön, mielőtt rácsra borítod, és felszeletelnéd.