Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy imádom a sütőtököt. Nem csak a klasszik, sült változatot, hanem mindent/bármit/akáhogy
Mégis, ezt a sütőtökös tésztaszószt évek óta nézegetem Pinteresten, hogy kipróbálom, de valahogy mindig ellapoztam. De most valamiért ez a kolbászos verzió teljesen magával ragadott, és muszáj volt elkészíteni.
Az eredeti receptet ITT találjátok, és annyit változtattam rajta, hogy isteni fűszeres-csipős parasztkolbászból készítettem, amit ropogósra sütöttem, majd a kisült zsírban alaposan megpirítottam a kifőzött gnocchit.
Krémes és füstös, a kolbász ropogós, a szósz lágy, a rengeteg friss zsályától és rozmaringtól fűszeres, de mégis ott az az összetéveszthetetlen – picit édes – sütőtök íz…csak írom, és folyik a nyálam 🙂
Szóval nagyon jó kis darab – bármennyire is szürreálisnak tűnik első olvasásra
Mit használj:
Kolbász: szerintem a legjobb a füstölt kolbász, én csípőset választottam, de a sima is szuper. Nem kell „meghámozni”, csak vágd vékony karikákra
Sütőtök: A tököt vágd négy részre, kapard ki a magot, meg a többi cuccot, és 160fokon kb 40 perc alatt süsd puhára. Ennél a receptnél az a jó, ha nem pirul meg nagyon a tök. Majd tedd aprítóba, és daráld krémesre. Összesen 250g krémes sütőtökre lesz majd szükséged.
Fűszerek: a zsálya és a rozmaring nagyon jó barátai a sütőtöknek. Ha teheted, használj friss leveleket, ha nem, természetesen a szárított is megteszi
Egy tányér ősz – gazdag, melengető, illatos, fűszeres és krémes…és egy pohár száraz vörösborral lesz majd teljes az élmény
Kolbászos-sütőtökkrémes gnocchi
elkészítés: kb 30 perc (+ amíg a sütőtök megsül)
adag: 2 személyre
hozzávalók:
500g gnocchi
250g sült vajtökpüré
100g füstölt kolbász
100ml tejszín
200-250ml hús vagy zöldségalaplé
2 ek friss zsálya felaprítva
1 ek friss rozmaring felaprítva
1/2 tk só
1/4 tk bors
A kolbászt szeleteld vékony szeletekre, és serpenyőben pirítsd ropogósra. A gnocchit főzd ki, add a pirult kolbászkarikákhoz, és pirítsd meg a kis nudlikat is. Mehet hozzá a sütőtök püré, a tejszín, és a húsalaplé is. Ez utóbbit érdemes apránként hozzáadni, hogy nehogy túl híg legyen a végeredmény. Ízesítsd kiadós adag apróra vágott zsályával és rozmaringgal, ízlés szerint sóval és borssal. Forralj rajta mégegyet, és már tálalhatod is 🙂