Citromos-parmezános tagliatelle, egy pohár hazai rozéval

0
171

Mindenki haverja: a stílusos és vagány rozé

Biztos mindenkinek van olyan ismerőse, aki mindenkivel jóban van, mindenki kedveli és bárkivel megtalálja a közös hangot. Aki mindenből ki tudja hozni a legjobbat, a különböző társaságok közös metszete. Nos, ha ő bor lenne, egészen biztosan rozé lenne.

A rozé igazi „hídépítő”: magában hordozza a vörösborok színvilágát és ízjegyeit, miközben megőrzi a fehérborok frissességét és könnyedségét. Egyensúlyban van, jól alkalmazkodik, és minden helyzethez passzol – különösen a nyári pillanatokhoz.


De mitől rozé a rozé? Tényleg csak összeöntik a fehérbort és vöröset? Szó sincs róla! Régi tévhit ez, de a rozé borok valójában nem így készülnek.

A lényeg anélkül, hogy elmerülnénk a borospincék legmélyén, illetve a különböző metódusok útvesztőjében, hogy a vörösbor alapjául is szolgáló kékszőlőt némileg előbb szüretelik, mintha vörösbort akarnának készíteni a borászok. A klasszikus rozé szín attól függ, hogy a kékszőlőt mennyi ideig tartják héjon a szüretelés után. Ez viszonylag rövid időt jelent, így a szőlő héjában lévő színanyagok csak kis részben mennek át a borba. A rozék a legtöbb esetben nem kerülnek fahordóba, csak acéltartályba, viszonylag rövid feldolgozási folyamattal. Ezért is készülnek el a rozék már akár a nyár folyamán, és ezért tudnak olyan könnyedek maradni.

Mint könnyed, korán elkészülő bor, jól passzol a nyár ételeihez, zöldséggel teli fogásokhoz, salátákhoz, úgyhogy a friss fogások mellett ott a helye a konyhában és persze az asztalon.

Adódik viszont a kérdés, hogy ha ott a helye, honnan szerezzük be? A rozé szerencsére az egyik legelterjedtebb bor hazánkban, így bármelyik borvidéken találkozhatunk vele, akár személyesen látogatunk el, akár csak a polcokon keresgélünk.

Ha a különböző borvidékekről származó stílusos és vagány rozék után még több kalandra vágysz, érdemes más borfajtákkal kísérletezned. Hamarosan jelentkezünk egy vidám fehérrel és egy karakteres vörössel.

Felfedeznél új borokat és borvidékeket? Látogass el a www.egypoharte.hu oldalra, és találd meg azt, amelyik igazán Neked szól!

logo2 V3


…és ha már rozé, mi más is kerülhetne mellé az asztalra, mint egy könnyed, citrusos és parmezános mártással készült tészta, fűszeres csirkemellel – egy falat nyár a tányérodon

DSC00584 masolat 2

  • Bár hússal tartalmasabb, de ez a tésztás fogás akár önmagában is megállja a helyét.
  • A csirke fűszerezéséhez használd a kedvenc csirkés fűszerkeveréked, vagy használd az én kedvencem
  • Ha kellően kalandvágyó vagy, készíts hozzá házi tésztát, hiszen a friss tésztának bizony nincs párja

______

Citromos-parmezános tagliatelle

elkészítés: 30-40 perc
adag: 2 személyre

hozzávalók:
a csirkéhez: 
kb 300 g csirkemellfilé
1 ek olívaolaj 
a fűszerkeverékhez:
1/2 tk bors
1 tk só
1 tk fűszerpaprika
1 tk oregánó
1 tk fokhagyma granulátum
2 tk petrezselyemlevél

a tésztához
200 g tagliatelle (vagy más szélesebb tészta)
1 ek vaj
2-3 gerezd fokhagyma (finomra vágva)
300 ml főzőtejszín (10–20% zsírtartalmú)
50-70 ml tésztafőző lé
1 kezeletlen citrom leve és reszelt héja
60-70 g reszelt parmezán
Só, bors ízlés szerint
Friss bazsalikom

Elkészítés:

  1. A tésztát főzd meg sós vízben al dentére, majd szűrd le, de tegyél félre kb. 1 dl főzővizet.
  2. A csirkemellet vágd ketté, fűszerezd, és olívaolajon pirítsd meg egy serpenyőben, 5-6 perc alatt, aranybarnára. Szedd tányérra és tedd félre.
  3. Ugyanabban a serpenyőben melegíts vajat, nyomd bele a fokhagymát, és alacsony lángon pirítsd meg. Majd öntsd fel a tejszínnel, a tésztafőző lével, reszeld bele a citrom héját, és facsard hozzá a levét is. Szórd bele a parmezánt, és borsozd ízlés szerint.
    Főzd 2-3 percig, amíg picit besűrűsödik.
  4. Borítsd bele a leszűrt tésztát, és egy marék apróra vágott bazsalikomot is. Ha szükséges, lazítsd egy kevés főzővízzel.
    Forgasd össze, kóstold meg, és ha szükséges, állítsd be a só-bors-citrom egyensúlyt.
  5. Tálald azonnal, a csirkemell mellé, szórd meg friss bazsalikommal, parmezánnal (borssal), és kínálj mellé egy pohár haza rozét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét