Diós bejglis szaloncukor

0
955

Először 2 éve készítettem ilyen szaloncukrot, de már karácsony után, a megmaradt, már jobb napokat is látott bejgliből – és hát jujjj 😀 őrülten finom, igazi bejgli esszencia, kandírozott naranccsal, narancslekvárral, csokiba forgatva.

Jól hangzik, igaz?

diós bejglis szaloncukor

Az a helyzet, hogy még sosem sütöttem bejglit mert mázlim van, anyósom mindig készít nekünk is, viszont általában már csak karácsonyra

Nnna, az már elég késő a szaloncukor bulihoz, úgyhogy tavaly és idén már résen voltam, és vettem készen – jóó, nyilván nem olyan, mint a házi, de szaloncukor alapanyagnak tökéletes a készen vásárolt változat. Válassz olyat, ami tényleg dióból készült, és nem, nem kell csilliárdokért megvenni – tökéletes pl a Lidl-ben sütött bejgli.


Az elkészítéséhez kb semmi másra nincs szükséged, csak egy aprítóra: dobáld bele a hozzávalókat, daráld finomra, készíts belőle szaloncukor méretű hengereket, és némi hűtés után vond be csokival

Ebben az esetben is előbújt a perverz énem, és egyenként lemértem: szaloncukor témában szerintem a 10-11g a tökéletes méret 😉

Ha valamiért a dió nem játszik, a mákos bejglis változat is pont így készül. Gesztenyéssel még nem próbáltam, mert abból még soha az életben nem maradt annyi, hogy szaloncukorként végezze…

Diós bejglis szaloncukor

adag: kb 32-33 darabhoz (10-11g-db) (na jó, nem lett ennyi, mert közben egy részét elkóstolgattam…
elkészítés: kb 30 perc + hűtés

hozzávalók:
300g diós vagy mákos bejgli
60g kandírozott narancs
1-2 ek narancslekvár

A bejglit szeleted fel, a kandírozott narancsot vágd durvára. Aztán minden mehet az aprítóba, és kb 30mp alatt aprítsd finomra. Nyomd össze, ha már összeáll, akkor jó. Ha még kicsit száraznak érzed, még egy kevés narancslekvárral lazítsd.

Készítsd el belőle a kis hengereket, tedd sütőpapírra, és minimum 30 percre dobd a hűtőbe.

A csoki felét olvaszd fel vízgőz felett, vagy a mikróban (10-15másodperceként átkeverve, nehogy odaégjen), add hozzá a maradék csokit, és keverd addig, amíg minden el nem olvad. Picit dobd vissza a mikróba, vagy a forróvíz fölé, hogy újra folyósabb legyen.
Forgasd meg benne a kis cukikat, és továbbra is sütőpapíron dobd vissza a hűtőbe, 1-2 órára, hogy megdermedjen.

Ha kellőképpen motivált vagy, egyenként csomagold selyempapírba – nálunk simán elfogy anélkül is 😀

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét