Csokitorta –

0
535

– vagyis inkább csokis piskóta, tortaformában sütve, csokival borítva, és némi Sacher-es életérzésként házi baracklekvárral töltve 😀

A recept ebből a Barackos, kevert tésztás sütiből képződött – amit szintén nagyon szeretünk – és szerintem az egyik legjobb kakaós piskóta lett, amit mostanában készítettem.

Születése totál a véletlen műve: Férj nyüsszögött, hogy kéne valami „rendes” süti, miután mostanában inkább túró/sajt és hasonló torták készültek:
F: – nincs kedved ma valami rendes sütit csinálni?
É: – persze, milyen rendesre gondolsz
F: – nem tudom, de legyen csokitorta
É: – okké…:P de a csokitort az nem egy összedobós darab, abból inkább holnapra lesz bármi is, és nem nagyon van otthon semmi a krémhez sem (de jó, hogy most jövünk vásárlásból…)
F: -jahh, nem kell bele krém
É: – akkor az milyen torta
F: mindegy, csak valami csokis, meg piskóta legyen…
É: -tádááám… 😀

Nem panaszkodott… 🙂

Csokitorta (1)


Ha könnyű, szaftos (tudod, a bolyhos, ami bármilyen hülyén is hangzik, tökéletesen fedi a helyzetet :P) kakaós piskótát keresel, akkor jó helyen jársz. Mert ez a piskóta pont ilyen.
Tök egyszerű, kevert tészta – tökéletes a „jaj, kéne valami süti, de azonnal” helyzetekre.

Csokitorta (2)


Tulajdonképpen még a lekvár sem muszáj hozzá, de szerintem nagyon jót tesz neki egy kis savanykás íz, és ahogy már szó volt róla, így olyan Sacher életérzés lesz

De ez a piskóta sokkal többet is tud ennél, ebből készült nemrég anyu szülinapi tortája: Két, külön lapot sütöttem belőle, külön is kevertem be. Amíg az első megsült, el is készült a következő adag tészta. Ha azt kérdezed, miért kell kétszerre sütni, a válasz nagyon egyszerű – a kisebb adag tészta hamarabb átsül, gyorsabban kihűl, a teteje nem púposodik az egekig, nem kell négy, csak kétfelé vágni…

…ez utóbbi azért is hasznos, mert ahogy itt látod, képtelen vagyok normálisan kettévágni egy tortát…:P

Szóval szerintem egyszerűbb külön sütni, mert végül kevesebb vele a szívás

Csokitorta


A tésztában kávé is van – de ne aggódj, nem érzed az ízét, csak segít kihozni a kakaó aromáját. Koffeinmentest használtam, de csak azért, mert amúgy is van itthon, különben nem kajtattam volna.

_______

Csokis piskóta

elkészítés: kb 40 perc
forma mérete: 22 cm átmérőjű csatos forma
sütési hőfok: 180’C 

hozzávalók:
2 tojás “L” méret
160 g liszt
40 g cukrozatlan kakaó
200 g cukor
160 ml tej
40 ml kávé
80 ml olívaolaj
1 tk sütőpor
csipet só

a csokihoz:
80 g csoki (nálam tej és -ét vegyesen)
3 ek tej

Elkészítés:

  1. A tojást és a cukrot verd fel kifehéredésig
  2. Add hozzá az olajat, a tejet és a kávét
  3. Szitáld hozzá a lisztet, kakaót, sütőport.
  4. Forgasd össze – de dolgozd rommá, csak, hogy mindenhol elkeveredjen.
  5. Simítsd sütőpapírral bélelt tepsibe, párszor csapd oda a pulthoz, hogy a bubik kijöjjenek.
  6. Told 180’C-os, légkeveréses sütőbe, és 28-30 perc alatt süsd készre. 20 Perc magasságában takard le a tetejét alufóliával, nehogy megégjen. Tűpróbával ellenőrizd!
  7. Pár perc után vedd ki a formából, és rácson fordítsd fejre. Mielőtt kettévágod, hagyd teljesen kihűlni
  8. Majd keresztben vágd ketté, kanalazz rá cseppet sem diszkrét mennyiségű sárgabarack (vagy narancs) lekvárt. A tetejét borítsd vissza
  9. A csokit és a tejet öntsd össze, melegítsd fel, amíg a csoki el nem olvad, majd simítsd a torta tetejére.
  10. Érdemes még kb 30 percre hűtőbe tenni, hogy a csoki megdermedjen, és már szeletelheted is

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét