Koreai csípős csirke

0
473

ami 30 perc alatt elkészül, és őrült finom 😉

Alapból imádjuk a keleti konyhát, pláne jó csípősen, de csemete mostanában totál rá van állva a távol-keleti ízekre, kb. mindenbe is szójaszószt, rizsecetet és gochuangot rak…:P vagyis elég sűrűn készülnek itthon hasonló fogások

csípős csirke



A legjobb ezekben, hogy amellett hogy tényleg nagyon finomak, tök gyorsan elkészülnek, és a hozzávalókat elég viszonylag ritkán beszerezni, mert kiadós adagok, és egyszerre csak keveset használsz belőle.

Lássunk is pár alapot:
– szójaszósz: világos fajta, a jó sós, EZT a fajtát használom
– rizsecet: nna ebből aztán tényleg elég egy fél literes flakon egy évre. Nem olyan erős, mint a mi ecetünk, lágyabb, de karakteres. Azt veszem, amelyik éppen van
– halszósz: őszintén, a halnak még a szagától is kivagyok idegileg, vagyis igen, ebből nálam nem fogy sok. Viszont kell az ételekbe, mert nagyon jellegzetes az íze. Kis üvegeset veszek belőle, mert relatív hamar bedöglik az üvegbe, így gazdaságosabb.
– oyster szósz: osztriga szósz – jahh, ez sem nagy barátom, de pikáns ízt ad számos hús- és zöldségételhez. A szósz a kínai konyha alapvető eleme. Gyakran használják tésztával készült wokban, például a chow meinben
– gochuang: a koreai chilipaszta, vörös csilipaprikából, ragacsos rizslisztből, árpamalátából és fermentált, porrá tört szójababból készül. A „kocshudzsangot” salátákhoz, húsokhoz, levesekhez és ragukhoz is felhasználják. Nálunk kb mindenbe is kerül itthon, csípős, de kellemesen, kicsit az erős pistára hasonlít, keleti beütéssel

-szezám olaj: igen, ez általában a keleti konyha nagy kedvence, viszont én ezt hagyományos olajjal szoktam helyettesíteni. Nagyon nem szeretem az ízét, kb úgy érzem, mintha avas lenne. A halszósszal ellentétben szerintem ez simán lecserélhető. Persze, ha te nem így vagy vele, használd bátran.


Nálam ezek vannak itthon mindig – és ha nem valami extra történetre készülsz, szerintem ez egy jó alapcsomag

De most vissza ehhez a csípős csirkéhez: tökéletes egy gyors ebédre főleg ezeken a forró nyári napokon, amikor az embernek amúgy sincs túl sok kedve a konyhában bubogni

Jahh, és azt mondta már, hogy elég neki egy serpenyő?

  • nálam most nem volt kéznél újhagyma, így metélőhagymával szórtam meg, de ha teheted inkább azt használj
  • csirkemell helyett a comb is tökéletes
  • juharszirup helyett édesítsd mézzel, vagy barnacukorral

________

Koreai csípős csirke

elkészítés: 30 perc
adag: 3-4 személyre

hozzávalók:
1 egész csirkemell filé
2 púpos evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál olaj

2 ek olaj (sima vagy szezám)
1 kisebb fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 cm gyömbér
100 ml szójaszósz
2 evőkanál juharsziruppal
1 evőkanál halszósz
1 evőkanál rizs ecet
2-3 ek szezámmag

Elkészítés:

  1. A csirkemellet vágd falatnyi kockákra, és forgasd bele a kukoricakeményítőbe. Forrósítsd fel két evőkanál olajat, dobd rá a csirkét, és 3-4 perc alatt pirítsd meg. Szedd tányérra, és tedd félre.
  2. A serpenyőbe ismét tégy kb. 2 evőkanál olajat és add hozzá az apróra vágott hagymát. Pirítsd egy-két percet majd mehet hozzá az összenyomott fokhagyma és a reszelt gyömbért is. Ha illatosra pirult, öntsd hozzá a szójaszószt, a halszószt, a mézet vagy a juharszirupot, végül a rizs ecetet is. Hagyd hogy 1-2 perc alatt besűrűsödjön, végül fordítsd vissza bele a csirkét. Keverd el, add hozzá a szezámmagot, és forgasd össze.
  3. Találd azonnal, főt rizzsel, és egy kevés metélőhagymával, vagy újhagymával megszórva

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét