Ha szereted a fűszeres fogásokat, akkor ezt a csípős paprikakrémes csirkét biztosan imádni fogod. A húst bevonja a ragacsos, csípős, édes máz, igazán ellenállhatatlan darab. Emellett szerencsére még gyorsan el is készül. Tipikus “főzzünk valamit abból, ami a hűtőben van”fogás.
Imádjuk a Sriracha-t, és nem csak mi, hanem csemete is.
Ha eddig nem ismerted, a Sriracha egy igazán izgalmas és népszerű szósz, amit eredetileg Thaiföldön találtak ki. Si Racha városában készítették először, sűrű de jól folyós, enyhén csípős, élénk vörös színű, amelyet főleg érett, piros red thai chili paprikából (61%), fokhagymából, cukorból, sóból és ecetből állítanak elő. A szósz nem bivalyerős, a skála szerint a szósz enyhén csípősnek minősül, körülbelül 2200 SHU értékkel bőven a fogyasztható mérték körül mozog. Nálunk a 11 éves simán nyomja a gyrosra 😀
Néhány tipp scrirachás-mézes csirke elkészítéshez:
- pácold be a húst legalább 30 percre, de a legjobb, ha egy éjszakát áll a fűszerekben.
- mielőtt sütöd, hagyd, hogy a hús szobahőmérsékletűre melegedjen, így egyenletesebben sül majd át.
- Csirkemell helyett készülhet természetesen csirkecombbal is, de lecserélheted akár sertéskarajra is
- A sütés végén, a visszamaradt szószt besűrítve remek kis mártást rittyenthetsz. Ha ezzel nem vacakolnál, akkor csak egyszerűen csurgasd a felszeletelt húsra.
_____
Srirachás-mézes csirkemmell
adag: 2-3 személyre
elkészítés: kb 45 perc
sütési hőfok: 180°
hozzávalók:
1 egész csirkemell filé
a fűszer keverékhez:
1 tk só
1/2 tk bors
1/2 tk bazsalikom
1/2 tk Kakukkfű
A szószhoz:
60 ml csípős paprikakrém (Sriracha)
2 ek citromlé
1-2 ek méz
1/2-1 tk só
2-3 gerezd fokhagyma
- Először a fűszerkeveréket készíted el: keverd el, és szórd meg vele a két részre szétkapott csirkemellet. Tedd félre legalább 30 percre.
- Serpenyőben hevítsd olajat, és pirítsd meg a befűszerezett hús mindkét oldalát.
- A szósz hozzávalóit keverd el, és tedd félre.
- A megpirított csirkét tedd át vékonyan kiolajozott tepsibe, és öntsd le a Srirachás keverékkel. Forgasd meg a húst, hogy minden oldalát bevonja a fűszeres, édes szósz.
- Takard le alufóliával, és told 180°-ra előmelegített, légkeveréses sütőbe. Süsd 20-22 percet, majd vedd le a fóliát és pirítsd további 8-10 percet. Időnként locsold meg a szósszal, hogy ragacsosra süljön a húson.
- Vedd ki a húst, a visszamard szószt tedd át egy serpenyőbe. 1 tk kukoricakeményítőt oldj fel 2 ek vízben, és sűrítsd be vele a szószt.
- Tálalásnál ezzel locsold meg a felszeletel csirkemellet, és kínáld hozzá a kedvenc köreted