Az empanada, ez az omlós, töltött tésztabatyu, elsősorban Spanyolországban, és Portugália egyes részein népszerű.
Hagyományos alapanyagokból készül, egyszerűen összeállítható, nem kell keleszteni, sem pihentetni: a hozzávalókat elég csak összegyúrni, és már formázhatod is a tésztát.
A töltelék készülhet fűszeres, darált sertés húsból, párolt zöldségekből, vagy mint most az esetünkben is sonkából is sajtból. Ha nem gyerkőcnek készítem hanem magamnak, akkor egész biztosan tennék bele almát is diót is.
Öt nagyon egyszerű hozzávaló lesz szükséged:
– Liszt: hagyományos BL 55 fehérliszt
– Langyos víz: amennyi ahhoz kell, hogy gyúrható tésztát kapj. Kb 50-60ml
– Vaj: használj vajat, vagy az eredeti, recepthez hasonlóan akár sertészsírt is
– Tojás: „L” méret ehhez a mennyiséghez csak egy sárgáját adtam, de ha dupla adagot készítesz, használd az egész tojást
– Só
Ha van aprítód, akkor nagyon egyszerű dolgokban: a hozzávalókat mert az aprító teájába és néhány másodperc alatt gyors belőle tésztát.
A kézzel készített, akkor mosd el a vajat a liszttel majd a többi való többi hozzávalót is hozzátéve gyúrj belőle tésztát.
Készítheted sütőben, vagy kisütheted olajban. Ha sütőben készíted, a tetejüket kend le felvert tojással, és forró sütőben kb 12 perc alatt süsd aranybarnára. Ha serpenyőben sütnéd, akkor forrósítsd fel az olajat, és néhány perc alatt mindkét oldalát pirítsd meg.
Ha igazán omlós tésztát szeretnél, akkor miután a kis töltött pitéket elkészítetted, néhány percre tedd be a hűtőbe.
Nemcsak sósan, de édesen is isteni: a húsos vagy sonkás-sajtos töltelék helyet készíts hozzá például fahéjas almát.
Empanada
adag: 8 darab
sütési hőfok: 200’C
elkészítés: kb 30 perc + sütés
hozzávalók:
a tésztához
150 g liszt
nagy csipet só
50 g vaj vagy sertészsír
1 tojás sárgája
kb 50 ml víz
a töltelékhez:
50-60 g sonka
100 g sajt (trappista és cheddar)
a tetejére: 1 tojás
-1. A töltelék hozzávalóit vágd apró kockára, és tedd félre
1. Ha aprítóban készíted: a víz kivételével az összes hozzávalót tedd az aprítóba, és daráld morzsásra. Fokozatosan adagold hozzá a vizet, amíg a tészta össze nem áll.
Ha kézzel készíted: a lisztet és a vajat morzsold össze, és a többi hozzávalóval együtt gyúrd össze.
2. Oszd 8 részre, gombócozd meg, és egyenként nyújtsd kb 10cm átmérőjű koronggá.
3. Töltsd meg a tésztakorongokat, a szélét alaposan nyomkodd össze, és hajtsd vissza.
4. Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, és amíg a sütő bemelegszik, dobd be a hűtőbe. Majd kend le felvert tojással és 200’C-ra előmelegített légkeveréses sütőben 10-12 perc alatt süsd aranybarnára. Tálalás előtt hagyd langyosra hűlni
Nagyon örülök, hogy kipróbáltam, mert a recept tökéletes! Én zsírral készítettem, és dupla adagot. 😊
Kedves Katus, nagyon örülök, hogy nektek is ízlett – szerintem is zsírral az igazi 😀