Kicsit kenyér, kicsit pogácsa…azt hiszem így tudnám a legjobban jellemezni ezt a zöldfűszeres kis bucit, amit fogyaszthatsz önmagában, vagy megtölthetsz minden jóval
Tippek:
– A tészta összeállításához használj késes aprítót – nálam mindig abban készül: beledobálok mindent a tálba, és kb 10 másodperc alatt tésztává darálom
– Ha mégis kézzel készíted, ha a hideg vajat lereszeled a nagy lyukú reszelőn, könnyebben el tudod dolgozni a liszttel. Minél kevésbé olvad meg a vaj a kezed melegétől, annál omlósabb lesz a végeredmény.
– Ha a tésztát mégis nagyon ragacsosnak érzed, sütés előtt 30 percre tedd hűtőbe.
– Szárított fűszernövények helyett frisset is használhatsz.
_____
Zöldfűszeres scone
6 személyre
hozzávalók:
250g liszt
50g hideg vaj
2 tk sütőpor
½ tk szódabikarbóna
1 tk só
1 tk kakukkfű
1 tk rozmaring
1 tk petrezselyem
2 ek metélőhagyma
500g Nádudvari félzsíros túró
100ml tej
tetejére:
1 tojás
bors, fűszerpaprika
A lisztet szitáld tálba, majd morzsold el a hideg vajjal. Add hozzá a fűszereket és a sót, majd forgasd bele a túrót. A tejet fokozatosan adagolva, gyors mozdulatokkal készíts sűrű, de nem ragacsos tésztát. Borítsd enyhén lisztezett felületre, és formázz előbb golyót, majd kb 2,5 cm magas korongot. Oszd 6 részre, és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejét kendd le felvert tojással, szórd meg borssal és fűszerpaprikával. 220 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt süsd aranybarnára. Rácson hagyd kihűlni.