Kóstolj bele a főúri ízekbe a Festetics Gasztronómiai héten

0
138

Ma indul, és egészen június 2-ig tart a Festetics Gasztronómiai Éttermi Hét. Ez idő alatt nyolc étterem vár különleges, korabeli recepteket felhasználó fogásokkal.
Két hete meghívást kaptunk a vonyarcvashegyi Zenit Hotel Balatontól, ahol lehetőségünk volt végig kóstolni az újra felfedezett Festetics-recepteket, és bejárhattuk a Festetics családhoz köthető látványosságokat

2487B849 321F 4DA1 84F2 9D81FF3C1C9E 2

Ha a keszthelyi Festetics család neve felmerül, akkor a városban található csodaszép, barokk kastély biztosan az eszedbe jut. De azt tudtad, hogy közel 25 ma is látogatható turisztikai helyszín kapcsolódik a Festetics-örökséghez? Nyugat-Balaton – Hévíz turisztikai kistérség megközelítőleg lefedi a Festetics család keszthelyi uradalmát, melynek központja Keszthely városa volt.

A helyszíneket körbelátogathatod autóval, gyalogtúra során, és akár egy kerékpáros túra részeként, ahogy, hogy mi is tettük szakértő túravezetéssel a Balatonbike365 jóvoltából

A Festetics uradalom híres volt vadászterületeiről, őzet, szarvast és fácánt vadásztak, majd fogyasztottak előszeretettel, az erdők-mezők bőségesek voltak gombatermésben is. Akkoriban a Balaton és a Zala-folyó a halak mellett folyami rákokban is gazdag volt, a kereskedelmi kapcsolatoknak köszönhetően pedig számos keleti fűszer is gazdagította a főúri konyhát.

A rezi, tomaji, diási szőlőhegyen voltak a Festeticsek szőlőültetvényei. Többfajta szőlőt termesztettek, a XX. századra az olaszrizling, a rajnai rizling és a zöldszilváni volt az uralkodó, pincéikben a borok mellett saját készítésű pezsgő is került a palackokba. A mai Festetics Helikon Taverna volt a legjelentősebb borászati központ, innét irányították a szőlőtermesztési és borkészítési tevékenységüket.

A pincetúra után a borsoros vacsorán ízelítőt kaptunk a Gasztronómiai hét fogásaiból. Az esti menü:

-Saláta leves sült saláta szívvel és vargánya gombás fással
-Fogas filé rák paprikással és vajas galuskával, saláta szívvel
-Borjúnyak Festetics módra, zalai dödöllével
-Rizspuding Császárné módra friss gyümölcsökkel

Mindezt isteni borokkal kísérve, mese-kilátással

Másnap reggel a túránk is innen, a Zenit Hotel Helikon tavernából indult. Két kerékre pattantunk, és becsatlakozva a Balatoni Bringakörbe meg sem álltunk a balatongyöröki Szépkilátóig, ami Balatongyörök és a Balaton legszebb, legcsodálatosabb panorámáját nyújtja, és ahol a Tapolcai medence tanúhegyeinek és a Szigligeti öbölnek a festői szépségében gyönyörködhetünk.

Majd ismét vissza a bringára, és zúztunk tovább a Keszthelyi-hegység felé, ahol feltekertünk a Bélapi-pihenőig. Lefelé bevallom voltak kétségeim, hogy egyben leérünk, mert bár az út egy része betonozott – volt egyszer – de mostanra több volt benne a kátyú, mint az ép felület, de annyira szép az erdei út, hogy kár lett volna kihagyni.

A hegy után irány Gyenesdiáson a lőtér, ahol a hipercuki bácsi gondos felügyelete alatt lelkesen kipróbálhattuk magunkat egy sörétessel, az agyaggalambok ellen. A tapasztaltak alapján valószínűleg hiába lenne puskám az elsők között hullanék el egy zombi apokalipszisben, de szerencsére Férjnek sokkal jobban ment, úgyhogy bízom benne hogy alkalomadtán megvédene 😀

Lőtér után irány a néhány percre található, Varsás-hegyen álló,  faszerkezetes Festetics-kilátó, ahol baromi vagányan nekiindultam az elektromos cangával a dombnak, és szégyenszemre valahol 10 m után, a kb 40fokos emelkedőn le is dőltem róla, és inkább toltam a csúcsig 😀 Azért lefelé már könnyebben ment és a kilátás itt is kárpótolt mindenért 😀
Bár mindössze 231 méteres magasságban állunk (a Varsás-hegyen), a kilátóból pazar panorámában lehet részünk Keszthely felé. Szemben a Pipa-hegy felhagyott murvabányája fehérlik a fenyvesben. Láthatjuk a Keszthelyi-hegység alacsony, de meredek oldalú hegyeit, és a közeli csúcsokon néhány hasonló küllemű kilátótornyot. 

IMG 1435


A kilátóból indultunk is tovább Keszthelyre, a Festetics kastélyba, egy bő órás tárlatvezetésre. A 18. század közepétől folyamatosan épülő, bővülő kastély 200 éven keresztül a Festetics család tulajdona volt. Építését Festetics Kristóf kezdte el 1745-ben. Többszöri átalakítások során mai formáját 1883 és 1887 között, Festetics (II.) Tasziló idejében nyerte el. Parkja természetvédelmi terület.


Túránk következő állomása a nemrég felújított Fenékpusztai majorság, amit Magyarországon két védett fasora közül az egyiken a keszthelyi Fenyves-allén közelítettünk meg, amelyet Festetics Tasziló alakíttatott ki, Rajta keresztül jutott el a fenékpusztai birtokra, ahol a család ménese volt. Miután a város főutcáját Kossuth Lajos utcára nevezték át, kocsikázó úttá alakíttatta az allét, ahol előszeretettel utazott feleségével, Lady Mary Hamiltonnal. A fenyők ágai 4-5 méterre fel vannak nyesve, hogy ne zavarják a kocsikázást.
A Festetics-major és Kiskastély Fenékpusztán egykor a lótenyésztés fellegvára volt, itt volt a család híres ménese. Az épületegyüttes napjainkban teljes megújuláson ment át. A teljes rekonstrukció során megújult épületegyüttes kiskastélyának alsó szintjén létrehozott kiállítás azon túl, hogy bemutatja a Festetics család életét és történetét, számos érdekes részletet villant fel a lótenyésztés világából is. Az emeleten elhelyezett „Gróf úr szobája” pedig megeleveníti a család arisztokratikus életstílusát, portréikon keresztül bemutatva az előző generációk örökségét és híres lovaikat is. 

…és, persze hogyan is zárulhatna jobban a környék felfedezése, mint egy különleges vacsorával, a gasztro hét újabb gyöngyszemeivel:

-Libamáj terrine rétegezett alma tortával, mazsolás kalács
-Festetics halleves
-Vörösboros szarvas lapocka pirított csontvelővel, ceruzabab, Anna burgonya
-Festetics tortácska


Bevallom a vacsora, és az egész napos bringa túra után már nem volt őszinte a mosolyom, mikor vissza kellett ülni a bringára, de mivel közben ránk esteledett, rekord idő alatt tekertünk vissza a hotelbe, ahol a vállalkozókedvűeket szauna várta, az egész napos tekerés pihentetőjeként. Másnap egy kiadós reggeli után hatalmasat sétáltunk Keszthelyen, de sajnos a szemerkélő eső, és a hirtelen támad hűvös idő hamarabb hazakergetett mindet, mint terveztük, de szuper program volt, gyönyörű környezetben, kedves és figyelmes vendéglátókkal, remek társaságban. Menjetek, és próbáljátok ki a Festetics Gasztronómiai Éttermi Hét zseniális fogásait, kiránduljatok a környéken, és persze a helyi borokat se hagyjátok ki 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét