Nem tudom miért, de mostanában egyre szívesebben készítek levest. Mondjuk férj még továbbra különösebben rajong a zöldség-krém-leves kifejezésekért, de mi ketten, Minivel nagyon szívesen esszük 😀
Ám ez a karfiol leves változat – meglepő módon – még a család férfi vonalának is bejött
Kicsit talán macerásabb, mint a hagyományos krémlevesek, de szerintem elképesztően jót tesz a zöldségeknek, ha nem főzve, hanem sütve vannak, így megéri elmosogatni azt a plusz egy tepsit
Friss, harsogós zöldborsó csírával, vagy rukkolával, és ropogós dióval megszórva. A balzsamecet pedig szerintem minden ilyen fogást csak még finomabbá varázsol.
Vagy most, hogy hirtelen az ősz is télbe csavarodott, csak simán dióval és balzsamecettel 🙂
Krémes karfiolleves
elkészítés: kb 1 óra
adag: 3 személyre tuti elég
sütési hőfok: 180’C
Hozzávalók:
1 kis fej karfiol
1 közepes fej hagyma vagy fél póréhagyma
2 ág friss kakukkfű
2-3 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
bors
500ml zöldségalaplé
500ml tej
A tetejére: balzsamecetkrém, dió, csíra
A karfiolt szedd rózsáira, a hagymát darabold, a fokhagymát tisztítsd meg, és a kakukkfűvel együtt az egészet dobáld tepsire. Locsold meg olajjal, sózd, borsozd, és kicsit forgasd át, hogy az olaj és a fűszerek jól átjárják az egész halmot. 180 fokos sütőben, légkeveréssel 30 perc alatt süsd meg. Közben azért néhányszor keverd át. Az egészet tedd át egy lábosba, öntsd fel az alaplével és a tejjel, és forrald fel. Ess neki egy botmixerrel, és pürésítsd. Én balzsamecetkrémmel (imáádom a balzsamecetkrémet…), dióval, és csírával megszórva tálaltam. De csíra helyett a rukkola is tökéletes, vagy csak hagyd az egész zöld sztorit, és kanalazd csak a dióval 😉