Könnyű, nyári torta, édes őszibarackkal, selymes vanília krémmel, és laza, bolyhos, mandulás piskótával. Sem a tésztában, sem a krémben nincs vaj. A piskóta a sok tojásnak, a krém pedig a tejszínnek köszönhetően lesz ilyen levegős és krémes. A lédús őszibaracktól pedig az egésznek olyan friss érzete lesz, ami csak a friss gyümölcsökkel készült tortának lehet.
Egy gond van vele, gyakorlatilag szállíthatatlan. Vagyis ha sütit vinnél valahova, semmiképpen nem ajánlom, mert tényleg annyira laza az egész, hogy mire elérsz vele A-ból B-be, atomjaira hullik. Egyszer egy hasonlót vittem át anyuhoz – kocsival – a kezemben, tehát elvileg annyira nem is rázkódott – hát maradjunk annyira, hogy elég komoly retusáláson kellett átesnie, mire fel tudtuk vágni
De, ha otthon készíted, jó szívvel ajánlom, mert igazi nyári élmény, biztos, hogy nem állsz meg majd egy szeletnél. A kép csalóka, egy egy egészen kis átmérőjű torta, 16-os formát használtam hozzá.
Mivel a krém mennyiséget lehetetlen kiszámolni, hogy egy csepp se vesszen karban, a maradékot (azért nem túl sokat ;)) némi összetört kész és sok sok barack kíséretében poharakba rétegeztem.
A piskótához őrölt mandulát használtam, de akár mogyoróval, vagy mandulaliszttel is helyettesítheted. Eleinte nagyon sűrű a tészta, de ahogy fokozatosan dogozod hozzá, kisebb adagokban a felvert tojásfehérjét, úgy lesz egyre lazább, és könnyebb. Szóval ne add fel, ilyennek kell lennie A piskótát és a krémet akár 1-2 nappal előre elkészítheted. A krémet hűtőben, a piskótát légmentesen zárva tárold 🙂
Vaníliakrémes barackos torta
elkészítés: kb 2 óra
forma: 16cm tortaforma
sütési hőfok: 170’C
hozzávalók:
a tésztához:
4 egész tojás
100g cukor
1 csomag vaníliás cukor
80g liszt
60g őrölt mogyoró (szárazon pirított) vagy mandula
1 tk sütőpor
a krémhez:
4 tojás sárgája
4 dl tej
1 vaníliarúd kikapart magja
90g cukor
25g kukoricakeményító
200ml habtejszín – hideg
a rétegekhez:
6-8 szem barack
fehércsoki
néhány menta vagy bazsalikom levél
A piskótához: válaszd szét a tojásokat. A fehérjét verd kemény habbá, és tedd félre. A sárgájához add hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és habosítsd ki, kifehéredésig. Spatulával óvatosan forgasd hozzá az előzőleg összevegyített lisztet, mandulát/mogyorót és sütőport. Végül lazítsd fel, az apránként hozzáadagolt tojásfehérjével. Béleld ki a tortaformát sütőpapírral, és 170 fokon, légkeveréses fokozaton 30 perc alatt süsd meg. Ha kész, állítsd fejjel lefelé egy rácsra, óvatosan távolítsd el a papírt, és hagyd kihűlni. Így lenyomod majd a tetején esetlegesen keletkező puklit, és egyenes(eb) lesz majd
A krémhez: A tejet langyosítsd meg. Keverd el csomómentesre a tojássárgáját, a vaníliát, a kukoricakeményítőt és a cukrot, és öntsd fel a meleg tejjel. Alacsony lángon főzd, amíg jó sűrű(!) puding nem lesz. Tedd át egy tálba, a tetejére simíts frissentartó fóliát, és mehet a hűtőbe, amíg teljesen ki nem hűl.
Végül állítsd össze a tortát:
A tortát vágd négy vékony, vagy három nem annyira vékony szeletre.
Verd fel a tejszínt, és óvatosan forgasd hozzá a sárgakrémhez.
A barackot tisztítsd meg, és vágd kb 1cm-es kockákra.
Alulra jöhet egy tortalap, erre 4-5 ek krém. Simítsd el, a szélére is jusson, de csak óvatosan, mert ahogy kerülnek rá a rétegek, egyre nagyobb lesz rakta a súly. Ha nagyon kikened a szélére, kifolyik majd. Rendezz el rajta 2 marék barackot, és reszelj rá egy kis fehércsokit. Jöhet a következő réteg, csak így tovább. A tetejére is lapátolj krémet, erre inkább barackszeleteket halmoz, fehércsokit, és díszítsd néhány menta vagy bazsalikom levéllel
kb 1 órára tedd hűtőbe, hogy könnyebben szeletelhető legyen