Parasztreggeli Vol2

0
1262

Gyerekkoromban, egy vásárlás alkalmával találkoztam először a parasztreggeli elnevezéssel, méghozzá egy fagyasztott, zacskós csomag formájában. Abszolút nem tudtam hová tenni a dolgot. Volt benne egy csomó zöldség, amire állítólag tojást kellett ütni, de valahogy nagyon nem állt össze a történet. 

Évek teltek el, és nem változott a helyzet 

Akkor ugrott be ismét, mikor ezt a pitét terveztem, sok zöldséggel, sajttal, sonkával, hogy ez kifejezetten hasonlít arra. És valahol félúton a qiuche és a klasszikus rántotta között. 

Omlós tészta alap, amit sok zöldséggel, és még több sajttal rétegeztem, és az egészet tejszínes tojással öntöttem le, ami krémesre sül a sütőben. 

Az omlós tészta akkor lesz igazán omlós, ha hidegen tartod, de most nem a tésztagombócot hűtöttem, hanem a már a tésztával kibélelt formát. Így sokkal könnyebb volt bánni vele, és mégis hidegen került a sütőbe. 

Kellemesen laktató, nekem sokkal inkább ebéd, mint reggeli, és szerintem langyosan, kovászos uborkával a legfinomabb

parasztreggeli
parasztreggeli

Parasztreggeli

Hozzávalók, 20cm átmérőjű, magas falú piteformához

a tésztához:

150g liszt
50g teljes kiőrlésű liszt
100g hideg vaj
1/2 tk só
1 teáskanál ecet
2-4 evőkanál hideg víz
1 tk petrezselyem

a töltelékhez:

3 szál újhagyma felkarikázva
1/4-1/4 apróra vágott zöld és piros kaliforniai paprika
2 evőkanál vaj
100g sonka felkockázva
100g trappista reszelve
100g füstölt sajt reszelve
200ml főzőtejszín
4 nagy tojás
1 teáskanál fokhagyma granulátum, vagy 1 gerezd fokhagyma összenyomva
½ teáskanál fekete bors
½ teáskanál hagymapor vagy 1/4 vöröshagyma apróra vágva
¼ tk őrölt mustár, vagy 1 tk mustár

A tészta hozzávalóit a víz kivételével tedd késés aprítóba, és vágd morzsásra. Majd add hozzá apránként a vizet addig, amíg ha az ujjaddal összenyomod a tésztát, összeáll. Gyűrd össze, és nyújt ki kb 0,5cm vékonyra, és béleld ki vele a pite formát. Tedd a hűtőbe legalább addig, amíg a tölteléket elkészíted, de akár egy órát is nyugodtan adhatsz neki. Majd szurkáld meg, és tedd 190 fokos, légkeveréses sütőbe, 10 perc elősütésre

A töltelékhez: a vajat olvaszd fel egy serpenyőben, dobd hozzá a karikára vágott újhagymát, és a felkockázott kaliforniai paprikát. Picit pirítsd meg, de maradjon roppanós. A kétféle sajtot forgasd össze. A sonkát kockázd fel. A tojást ízesítsd a sóval, borssal, fokhagymával, hagymával és a mustárral, majd öntsd fel a tejszínnel. Végül a zöldségeket is add hozzá.

Már csak rétegezned kell a pitét, de először egy marék sajtot tegyél félre, ez kerül majd a tetejére

Alulra jöhet a reszelt sajt és a sonka fele. Erre a tojásos keverék fele, majd ismét a a sajt és sonka, erre pedig a maradék tojásos cucc. A tetejét szórd meg a félretett sajttal, és mehet a sütőbe 30 percre. Ha a teteje megpirult, és a közepe is szilárd, már készen is vagy.

Hagy picit hűlni, mielőtt felvágod

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét