Barackos joghurt pite

0
4293

Gyerekkorom óta imádom a joghurt tortát, vagy kockát, vagy tökmindegy, milyen formában tálalt joghurtos sütit. Az utóbbi időben pedig itthon is szívesen készítem. 
De ezt már te is tudod, hiszen itt találod a három színű, vagy itt az epres változatot. De van itt pina colada ízben is. 

Ez a barackos pont ugyanúgy készül, mint az epres tesója, csak most – ki nem találod – barackos görög joghurtot használtam hozzá. Ennek egyik oka, hogy szeretjük a barackos görög joghurtot, a másik, hogy baromi egyszerű lesz tőle az egész folyamat, a harmadik pedig, hogy bár már találtam friss őszibarackot, de azért az íze még nem az igazi nyári élmény. 

De hamarosan szezon lesz, tehát ha friss barackból készítenéd, akkor tisztíts meg 2-3 szem barackot, kockázd fel, adj hozzá kb 10 dkg cukrot, és főzd puhára. Turmixold le, hűtsd ki, és ebből keverj hozzá 100ml-t, 400ml görög joghurthoz. A többit pedig pont úgy, ahogy alább a receptben is van 🙂 

Ha nem elég édes, egy kis porcukorral segíts rajta. 

Bár nagy lehet a kísértés, hogy több zselatint tegyél bele, de inkább ne. Ezzel az aránnyal krémes marad, egyáltalán nem lesz fura, gumi szerű. Cserébe picit hosszabb idő, mire megdermedt. De tarts ki, érdemes 😉 

Barackos joghurt pite

Hozzávalók: 36×13 cm-es szögletes, vagy kb 22cm átmérőjű piteformához

az alaphoz:
200g vajas keksz
50g vaj
3–4 evőkanál baracklekvár

a krémhez:
500ml barackos görög joghurt
200ml habtejszín
1 csomag/6 db zselatinlap

a díszítéshez:
barack
eper
áfonya
mentalevél
puffasztott quinoa (elhagyható)

A kekszet dobd késes aprítóba, és őröld finom morzsásra. Add hozzá az olvasztott vajat, és járasd tovább a gépet. Fokozatosan adagold hozzá a lekvárt, amíg el nem éred azt az állagot, amikor már nem száraz, de még nem is ázott el teljesen. Ha összenyomod az ujjaiddal, egyben marad. Nyomkodd egyenletesen a piteformába, és tedd a hűtőbe, legalább egy órára.

A zselatin lapokat áztasd vízbe néhány percre, közben a joghurtot és a tejszínt kezdd melegíteni. Ha már forró, mehet hozzá a kinyomkodott zselatin. Keverj rajta párat, amíg teljesen el nem olvad, és vedd le a tűzhelyről. Majd öntsd óvatosan, és lassan a kekszes alapra. Ha nagyon gyorsan borítod rá, könnyen felkapja kekszmorzsát, ami a végén feljön a krém tetejére, és marha ronda lesz. Úgyhogy csak lassan… 😉 Utána pedig mehet is legalább 6-8 órára vissza a hűtőbe. Valószínűleg nem lesz szükség az összes krémre, de nem könnyű kiszámolni, pontosan mennyi kell, és elég hülyén néz ki, ha a tésztában kevés a krém. Nekem kb fél dl maradt ki, amit egyszerűen pohárba öntöttem, és ugyanúgy, gyümölccsel megpakolva ettünk meg. Miután teljesen megdermedt, (ne aggódj, eleinte tényleg nehéz elhinni, hogy ez egyszer megtörténik majd…)a tetejét gyümölcsökkel, mentalevéllel, puffasztott quinoával díszítve tálald.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét