Tulajdonképpen nem szívesen hívom Hollandi mártásnak, mert egyrészt már hallom a fanyalgókat, hogy ennek semmi köze a névadójához, másrészt pedig ebben az esetben tényleg valami ilyesmiről van szó. Nyilván, ha valaki azt várja, hogy ugyanaz lesz az élmény, mint cirka 10 deka vaj mellett, az csalódni fog. Ezzel együtt ez egy sokkal egészségesebb, és könnyebb változata az eredetinek.
Nagyon szeretem a Benedict tojást, de pont a nagyon vajas mártás miatt nem készítek itthon. Így, ez számomra egy tökéletes alternatíva.
Vajmentes hollandi mártás
elkészítés: kb 20 perc
hozzávalók:
2 tojás sárgája
120ml görög joghurt
néhány csepp citrom (ízlés szerint)
1 tk mustár
A tojássárgáját és a joghurtot keverd el, és vízgőz fölött, állandó kevergetés közben sűrítsd be. Ne ess kétségbe, néhány perc után hígabb lesz, mint eleinte, de utána elkezd besűrűsödni. Kb 10 perc alatt lesz tökéletes az állaga, úgyhogy ne add fel. Viszont kevergesd folyamatosan, hogy ne legyen rántotta a dologból. Végül ízesítsd a citrommal és a mustárral. Keverd el alaposan, és már csurgathatod is a buggyantott tojásra, vagy a spárgára 🙂