A napokban, az Instán találkoztam az orosz túrós lepénnyel, a Szirnyikivel. Vagyis akkor még nem tudtam, hogy mi a neve, csak most, mikor ezt a bejegyzést kezdtem írni, kerestem rá, hogy pontosan mi is lehet ez a mennyei, nagyon könnyű, és krémes túrós lepény.
Ahogy végiglapoztam néhány oldalt, arra jutottam, hogy ebből is számtalan variáció létezik, de mivel ezt konkrétan egy orosz oldalon találtam, maradok ennél.
Mivel – megkockáztatom, hogy – az alapanyagok egészen mások, mint nálunk, így az arányokon változtattam kicsit, a mi, rögös típusú túrónkhoz igazítva az állagot.
A végeredmény egy lágy, nagyon könnyű túrós lepényke, gyakorlatilag egy serpenyőben sült túrógombóc. Belül krémes, kívül enyhén ropogós kéreggel, amit a rizslisztnek is köszönhet, amivel megformáztam a kis cukikat.
Porcukorral, friss gyümölccsel, édes tejföllel, vagy akár lekvárral…válassz vérmérsékleted szerint 😉 Jó étvágyat hozzá 🙂
Szirnyiki
elkészítés: kb 20 perc
adag: 3-4 személyre
hozzávalók:
500g rögös túró
75 g rizsliszt
1 tojás „L” méret
3-4 ek porcukor
1 citrom héja
5-6 ek rizsliszt a forgatáshoz
A túrót törd össze egy villával, keverd hozzá a többi hozzávalót. Formázz belőle először golyót, nyomd össze alaposan, majd forgasd bele a rizslisztbe, és lapogasd kb 1,5 cm vastag koronggá. Folytasd, amíg el nem fogy az összes „krém”
Száraz serpenyőben, közepes lángon, fedő alatt süsd aranybarnára. Kb 3-5 perc kell neki mindkét oldalon. Tálald még azon melegében