Csicseriborsó curry

0
3911

Ismét egy húsmentes fogás, a nagyon fűszeres, picit csípős, mégis krémes és lágy curry.

Egyébként nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én évekig meg voltam győződve arról, hogy a curry, az maga az étel, ez a szaftos, fűszeres darab. De nemrég megvilágosodtam, hogy a curry, mint elnevezés, a fűszerre, vagyis pontosabban a fűszerkeverékre utal, és ahány tartomány, vagy akár utca, annyi féle változatban létezik.

Csicseriborsó curry

Így a curryben lévő fűszerek mennyisége és azok aránya határozza meg az étel karakterét, végtelen számú változatot adva neki ezzel.

A Britek első számú kedvence

A múlt század második felének egyik legnagyobb sikertörténete az indiai ételek elterjedése Nagy-Britanniában. Az első indiai étterem 1809-ben nyílt meg Londonban. Azóta pedig már több mint 15 000 étterem nyílt meg Nagy-Britanniában, és legalább 70 000 főt alkalmaznak az Egyesült Királyság egyik legnagyobb iparágában. Londonban több indiai étterem van, mint Mumbai-ban vagy Delhi-ben.

A curry mára a brit mindennapok része. Hétvégén kiugranak egy curry-re a helyi étterembe, curry van a menüben, ha a barátok átmennek egy kis lazulásra vagy csak egyszerűen valami finomat szeretnének készíteni vacsorára. Az angol gyarmatosítók Indiában megízleltek egy ételt, amit a helyiek karhí-nak hívtak, ami egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény amelynek levelét használják fűszerezésre, Indiában főleg vegetáriánus ételekhez.
Ennek alapján az angolok curry-nek neveztek el minden szószos indiai fogást. A szolgálatból hazaköltözők, miután nagyon megszerették az indiai ízeket, kikevertek maguknak egy jellegzetesen indiai zamatot adó fűszerkeveréket. Na ez a curry por. És hoztak magukkal indiai szolgákat is, akik megfőzték nekik ezeket az ételeket
(forrás: nagy-britannia-kincsei.blog.hu)

Csicseriborsó curry

A nálunk erős, jellegzetes fűszerkeverékként ismert curry Indiában valójában nem létezik. Ma már a curry szó leginkább bizonyos őrölt fűszerek keverékét jelöli, amit a gyarmatokról hazatelepülő angolok fejlesztették ki, hogy egyfajta tipikus indiai ízt utánozhassanak szárított fűszerek segítségével. Vagyis a nálunk is készülő curry tulajdonképpen Brit és nem sok köze van indiai gyökereihez

De mi is van a curry-ben?

A fűszerkeverék összetétele erősen változó lehet, mindenesetre az emlegetett karilevelet nagyon ritkán tartalmazza. Legfőbb alkotóelemei a római kömény, kurkuma, lepkeszegmag, csilipaprika.

Az említetteken kívül a curryban előfordulhat még édeskömény, fahéj, fekete bors, fűszerkömény, fűszerpaprika, gyömbér, kapormag, kardamom, koriander, mák, sáfrány, szegfűbors, szegfűszeg, szerecsendió, szezámmag, zellermag.

Vagyis ha kellően elhivatottak vagyunk, elkészíthetjük a saját, egyéni curry fűszerkeverékünket, vagy választhatunk kész keveréket de a saját preferenciánknak megfelelőt. Bevallom én most az egyszerű utat választottam, és megvettem készen 🙂

Petrezselyem vagy koriander?

Mivel számomra teljesen értelmezhetetlen a koriander íze – konkrétan szappan ízt érzek – így ezt mindig petrezselyemre cserélem. Válassz ízlésed szerint, és hacsak nem irodai ebédről van szó, ne hagyd le a lilahagymát a tetejéről. Egy kevés chili pehellyel még tüzesebbre varázsolhatod, vagy még lágyabbra, egy kanál joghurt
Bár a hozzávalók listája először kicsit hosszúnak tűnik, de inkább a többféle fűszer miatt. Ne hagyd, hogy el elvegye a kedved, egy igazán gyors ételről van szó, gyakorlatilag fél óra alatt, egyetlen serpenyőben elkészül.

Ha van időd rá, akkor érdemes nem konzerv, hanem száraz csicserit használni. Igaz ugyan, hogy ezzel picit több a munka, de sokkal finomabb, és szerintem az állaga is jobb a mini szemeknek.
Ehhez a recepthez áztass be 250g csicseriborsót egy éjszakára, majd főzd meg sós vízben és szűrd le. Már használhatod is 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét