Jó 10-12 éve készítettem először biscottit, vagyis a klasszikus olasz kekszet, amit akkor sikerült olyan tökéletesen kiszárítanom, hogy kb beletört a fogunk.
Mondanom sem kell, sokáig eszembe sem jutott újra nekiállni.
Aztán tavaly télen – férj kérésére – újra tettem egy próbát, ami kifejezetten jól sikerült, és azóta számtalan változatban készítettem már.
Az egyik kedvenc, ez a sütőtökös-áfonyás-csokis változat 😀
…és a narancsos-csokis, mokka szósszal, de arról majd később 😀
_____
Sütőtökös biscotti
Adag: kb 20 szelet
Elkészítési idő: kb:70 perc
sütési hőfok: 180fok
Hozzávalók:
4 evőkanál vaj
150g cukor
1 tojás
100g sütőtökpüré
150g liszt
70g teljes kiőrlésű liszt
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál sütőpor
csipet só
100g aszalt áfonya
a tetejére: 50g étcsoki
A kétféle lisztet a fűszereket a sütőport és a sót szitáld össze és tedd félre. A vajat és a cukrot kézi robotgéppel keverd habosra. Add hozzá a tojást és a sütőtökpürét, és dolgozd csomómentesre. Keverd hozzá a lisztes keveréket, végül forgasd bele az áfonyát.
A tésztát oszd két részre, és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe.
Enyhén vizezett kézzel, mindkét tésztából formázz ellapított, és lekerekített téglatestet.
180 fokos sütőben, légkeveréssel, 20-25 perc alatt süsd meg. Hagyd hűlni 20 percet, majd egy recés késsel vágd kb 0,5 cm-es szeletekre. Tedd vissza a tepsire, süsd újabb 12-15 percig. Pakold át rácsra, és hagyd teljesen kihűlni.
Végül csurgasd le olvasztott csokival, és tedd a hűtőbe, hogy gyorsan megdermedjen.