avagy a Deep Dish aka Chicago style pizza, aminek kb semmi köze a pizzához…
Jó, ez nyilván túlzás, hiszen -majdnem – pizza tészta, mozzarella, szalámi, és paradicsomszósz, csak az egész ki van fordítva. Vagyis ránézésre azt mondanám, ez egy jól megpakolt pite, nyúlós sajttal, fűszeres és sűrű paradicsomszósszal, szaftos kolbásszal és kb egymillió kalóriával. Nyilán ez utóbbi tehet arról, hogy elég jó kis cucc 😉
A nevét tulajdonképpen a sütésre szolgáló edényről kapta, de kb bármilyen peremes edényben kisütheted. Egy kb 23-24 cm átmérőjű, 5cm magas peremű darabot válassz.
Mint minden pizza, ez is készülhet többféle változatban, csak az ízlésed szab határt
…és, hogy miért To-Die-for-Chicago pizza? A fura filmízlésem egyik kedvenc sorozata az Odaát (Supernatural), amit nevezzünk mondjuk hmmm…misztikusnak
Valahol a negyedik évad magasságában Dean Winchester (az egyik főhősünk), Chicago egyik pizzériájában találkozik Halállal, a halállal, aki ebben a világban az apokalipszis egyik lovasa, akinek szükség van a gyűrűjére ahhoz, hogy hőseink visszazárják a ketrecbe Lucifert.
Szóval Halál, aki szereti a gyorskaját és a csiki pornót. Ez utóbbit egyenként Chuck (aka Isten, bocs, spoiler) -tól tudjuk meg néhány évaddal később, mikor azon kesereg, hogy a régi halál mennyivel jobb fej volt mint az új… szóval Halál éppen ilyen Deep Dish pizzát falatozik elégedetlen.
És meg kell, hogy mondjam, hogy kifejezetten jól nézett ki – a pizza, nem Halál, bár szerintem Julian Richings zseniális erre a szerepre. Természetesen Férjjel egyből ráugrottunk, a Pinterest pedig ilyenkor jó segítség
Nna de a slussz poén…időközben megjelent egy Supernatural szakácskönyv (no comment) amiben ez a pizza is szerepel, bár sajnos kész pizzatésztával, úgyhogy vissza az alapokhoz és a Pinteresthez.
Rengeteg hasonló, Chicago style receptet találtam, és természetesen mindenki szerint az övé a legjobb.
Mivel sajnos nem volt szerencsém kóstolni az eredeti változatot, így az olvasott receptekre hagyatkoztam, és készítettem egy olyat, amit mi szeretünk.
Azért be kell látni, nem egy bonyolult darab, csak egy jó pizzatészta és egy szósz kell hozzá.
Az eredeti receptek nagy része kukoricalisztet ír. Mivel volt itthon, így ezt használtam, de találtam olyan leírást is, amiben rétes liszt szerepelt. Szóval ha épp nincs otthon kukoricaliszted (nem dara) akkor nem biztos, hogy érdemes rohangászni utána.
Jah igen, a bolti pepperoni (paprikás) szalámi helyett részemről továbbra is maradok a jó fajta, klasszikus füstölésű lángolt kolbásznál, amiből a hentesünk olyan csinál, hogy híínyee…:D
Szerintem a pizzán sincs párja
Ez egy nagyon kiadós pizza, ebből a mennyiségből – teljesítménytől függően – 3-4 ember jól lakik
Ha úgy könnyebbnek érzed, akkor a megkelt pizzatésztát olajozott felületen nyújtsd ki előre, és úgy tedd a formába. Én inkább középről indulva, körkörösen, lassan alakítottam a tepsibe. Ez egy jó, rugalmas tészta, nem nehéz vele dolgozni. Az olaj miatt pedig nem ragaszkodik annyira hozzád, így viszonylag egyszerűen a helyére kerül
A paradicsomszósz nem fogy el teljesen, marad majd belőle. A mélyhűtőben 1 hónapig semmi baja nem lesz, és akár tésztaszósznak is remek, ha épp nem egy húsos változatot ennél
Forrón gyakorlatilag lehetetlen szépen szeletelni, de mivel itthon farkastörvényke uralkodnak, pláne ha későn készül az ebéd, esélyem sem volt megvárni, hogy kihűljön, és szeletelhetőbb legyen. Meg amúgy is…hideg pizza? neeemáár…szóval ezt nézzétek el nekem, de így lett igazi 😉
Deep dish pizza
Elkészítés: kb 2 óra
Adag: 3-4 személyre
hozzávalók:
a szószhoz:
2ek olívaolaj
1 kis fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 tk só
1 tk oregánó
1/2 tk bazsalikom
1/2 tk pirospaprika (füstölt)
1 doboz darabolt paradicsom konzerv
A hagymát vágd apróra, és dinszteld meg az olívaolajon. Dobd hozzá a szintén darabolt fokhagymát és a fűszereket, és 1-2 perc alatt pirítsd illatosra. Borítsd hozzá a
paradicsomkonzervet, és főzd kb 30 percet. Ne takard le, ezért érdemes magasabb lábosban csinálni, ha nem akarod, hogy az egész tűzhely és a környéke egy bűntett helyszínére hasonlítson.
Ha a paradicsom szétfőtt, és enyhén besűrűsödött, egy botmixerrel pürésítsd az egészet. Hagyd még bugyogni néhány percet, majd tedd félre
a tésztához:
200g liszt (lehetőleg 00 pizzaliszt)
50g kukoricaliszt vagy rétesliszt
160g víz
10g friss vagy 1 tk szárított élesztő
1 tk cukor
8g só
50g olívaolaj
a kenéshez: olívaolaj
a rétegekhez:
kb 150-200g pizza mozzarella (kb 0,5cm-es szeletekre vágva)
kb 150g kolbász vagy paprikás szalámi
paradicsomszósz
parmezán
A cukrot szórd a vízbe és morzsold bele az élesztőt. Ha felfutott, az összes többi hozzávalóval együtt dagassz belőle fényes, sima tésztát. Gömbölyítsd ki, és tedd olívaolajjal kikent tálba. A tészta tetejét is olajod be vékonyan
Hagyd, hogy kb óra alatt a duplájára keljen. Majd gyúrd át alaposan, gömbölyítsd ki újra, és letakarva hagyd a pulton pihenni kb percet.
A pizza formát olajozd ki vékonyan és nyomkodd bele a tésztát.
Most készítsd el a rétegeket:
– alulra jön egy réteg mozzarella
– arra a kolbász/szalámi
– majd a paradicsomszósz fele, és
– egy nagy marék parmezán
Mehet is a sütőbe 200 fokra 20-25 percre. Alkalmanként nézz rá, mert a parmezán könnyen odakap.
Tálald azon melegében 😉