Jackfruit szendvics

0
2116

avagy a hamis, átverős, vegán pulled pork …nyugi, nem írom le, hogy a vegán tépet hús, mert már látom felhördülni, és a szívéhez kapni a húsevőket 😀

…és nem, ígérem, hogy nem alakulunk át vegán bloggá, és nem, nem lettünk vegánok az elmúlt néhány napban. Viszont továbbra is imádom az új ízeket, alapanyagokat, textúrákat.
Néhány évvel először készítettem először ilyen – az emlegetett – tépett húsnak látszó fogást, és nagyon szerettük. Fűszeres, enyhén csípős, a grillezésnek köszönhető pedig az állaga is megszólalásig hasonlít a húsra.

A jackfruit, vagyis a jákafa gyümölcse Banglades nemzeti gyümölcse
Származását tekintve Indiában őshonos, azonban a világ trópusi övezetében szinte mindenhol termesztik azt. A jackfruit népszerű mezőgazdasági, élelmiszeripari termék Srí Lankán, Délkelet-Ázsia térségében és szigetvilágában, mint például a Fülöp-szigeteken, de termesztik azt a Karibi-térségben és Kamerunban is. A jackfruit a trópusi tavasz és nyár gyümölcse: évente társégtől függően 6-9 hónapon keresztül szüretelhető. (forrás)

A jackfruit fogyasztása történhet éretlen formában – mivel ebben az érési fázisban a gyümölcs szálas textúrája a húsra emlékeztet -, illetve érett gyümölcsként is.

Nálunk leginkább konzervként kapható, én legalábbis még nem találkoztam vele friss formában. Nem is biztos, hogy érdemes a friss gyümölcs feldolgozásával vesződni, mert feldolgozás során viszonylag kisebb rész hasznosítható. A jackfruit belseje rózsákra szedhető: ezekben a húsos rózsácskákban találhatóak a jackfruit magjai. A jackfruit magok között fehér, ragacsos növényi részek találhatóak. A fogyasztásra alkalmas része a magokat körülölelő gyümölcshús, amelyet a fent leírt módon érett és éretlen állapotban is felhasználhatunk.

pulled pork jackfruit

Mivel ez egy viszonylag semleges ízű alapanyag, így nincs más dolgunk, mint teletolni ízzel. Jó fűszeres, visszafogottan csípős, szálas és enyhén ragacsos állagú. A BBQ szósz istenien karamellizálódik a sütés során

Persze, jogos a kérdés, minek vele tökölni, mikor akár húst is ehetnénk. Részemről erre nagyon egyszerű válaszolni: imádom a változatos konyhát. A nem hétköznapi alapanyagokkal egyszerűen feldobhatjuk a szokásos menüt. Nem kell vegának, vagy pláne vegánnak lenni, hogy néhány alkalommal a húst valami másra cseréljük.

Viszont az ilyen fogásoknál mindig elmondom, hogy kérlek, ne azt várd, hogy olyan lesz, mintha húst ennél. Nem, nem lesz olyan – hiszen nem húst eszel. Hasonlít, mind ízében, mind textúrájában, de nem, nem hús. Légy befogadó, kíváncsi, kóstolj új – meglepő – dolgokat és ne engedj az előítéleteknek (nem látjátok, de miközben ezeket a sorokat írom, hatalmas mosoly van a fejemen, mert szerintem az ilyen próbákból, kóstolásból és kísérletezésekből tök jó élmények születhetnek, és ez szuper dolog)

A sima saláta helyett most egy ropogós káposztasalátát készítettem mellé. Most nem a klasszik coleslaw-t, hanem egy teljesen vegán néhány téli összetevős változatot.

Mindezt belepakoltam egy frissen kisült ropogós ciabatta-ba…mit mondjak…nem volt okom panaszra

A káposztasaláta receptet a bejegyzés végén találjátok

A káposztasalátához:

hozzávalók:
250g édes káposzta
1 közepes sárgarépa
1 kis fej lilahagyma

2 ek olívaolaj
1 ek almaecet
1 púpos ek porcukor
1/2 tk őrölt kömény
só, bors

Nem szerettem volna valami nagyon karakteres dresszinget, inkább csak kiemelni a zöldségek friss ízét. A só miatt úgyis levet eresztenek majd, ami istenien elkeveredik az enyhén édes és az ecetes ízzel. Ezért érdemes a salátát előre elkészíteni, hogy kb 1 órája legyen, hogy az ízek összeérjenek.

A dresszing hozzávalóit keverd el. A káposztát és a hagymát szeleteld vékony csíkokra, a répát reszeld le a nagy lyukú reszelőn. Keverd el, és öntsd nyakon az öntettel. Forgasd össze, és kb 1 órára tedd hűvös helyre.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét