Húsmentes hétfőre 😉
Sűrűn készítek itthon hamburgert, általában a hagyományos változatot, húspogácsa, zöldség, valami szuszmák…kinek mihez van épp kedve.
Viszonylag ritkábban van vegiburger, mert ezt inkább csak én csípem. Készült már céklás, most pedig sütőtökös változatban.
Előre szólók, hogy ennek a szendvicsnek nem, valóban nincs hús íze.
Nem hiszem, hogy egy zöldségburgernek hús íze kell, hogy legyen.
Ettől függetlenül igazán fűszeres, és finom, és ha szívesen kóstolsz új ízeket, érdemes kipróbálni.
Ha a hamburgerzsemlét magad készítenéd, itt találsz hozzá receptet.
Sütőtökös vegiburger
Elkészítés: kb 40 perc
Adag:4 személyre
Hozzávalók:
1 kisebb tojás
20 dkg csicseriborsó (üveges)
25 dkg sütőtök püré
½ evőkanál ancho chili
2 gerezd fokhagyma
1 csomag újhagyma
½ teáskanál oregánó
½ teáskanál kakukkfű
½ teáskanál bazsalikom
½ teáskanál rozmaring
½ teáskanál pirospaprika
1 teáskanál só
¼ teáskanál chilipor
1 evőkanál olíva olaj
10 dkg zabpehely
A sütéshez:
2 evőkanál olíva olaj
Az avokádókrémhez:
1 érett avokádó
Só, bors
Néhány csepp citromlé
1 evőkanál tejföl (elhagyható, de krémesebb lesz tőle)
A tálaláshoz:
Zöldborsó csíra (hajtás)
Ruccola
Hamburgerzsemle
A csicseriborsót egy krumplinyomóval, vagy egy villával nyomkodd szét. Próbáld minél krémesebbre passzírozni. Mehet hozzá a sütőtök püré, a tojás, az olaj, a só és a fűszerek. Az újhagymát vágd vékony vékony karikára, és a zabpehellyel együtt add a masszához. Legalább fél órát hagyd állni, hogy a zab megszívja magát. Ebből a mennyiségből négy nagyobb, vagy hat kisebb pogácsát készíthetsz. Serpenyőben, alacsony lángon, mindkét oldalát süsd aranybarnára.
Az avokádókrémhez tedd aprítógépbe az alapanyagokat, és turmixold krémesre.
A zsemlét vágd ketté, kicsit melegítsd meg. Alulra pakolj rukkolát, erre a zöldségpogácsát. Kend meg az avokádókrémmel, majd halmozd rá a zöldborsó csírát is 🙂