Előre mondom, nem szeretem a tiramisut. Ez persze fura, mert csípem a kávét, (már) a mascarpone is jó cimborám, és még a babapiskótát is szívesen elropogtatom, de valahogy ezek együtt…háát, nem a kedvencem. Talán a szottyos piskóta lehet a bűnös.
Múlt hónapban a Kifőztük gasztromagazinban olasz ételeket készítettünk. És mi is lehetne olaszosabb, mint a tiramisu, de a fenti okok miatt ki volt zárva az eredeti változat…megháát…amúúgy is…tök uncsi… 😀 Úgyhogy kicsit fordítottam rajta 😉
nnna…ebben a formában korlátlanul jöhet :C
Ha épp nincs otthon babapiskótád, nyugodtan készülhet darált kekszből is, bár kétségtelen, hogy így kicsit kókuszgolyó szerűbb lesz 😉
A csokit érdemes temperálni, hogy fényes és roppanós legyen. A legegyszerűbb, ha csak a csokoládé egy részét olvasztod fel, majd a maradékkal visszahűtöd. Ezzel a módszerrel, pláne hőmérő és egyéb eszközök nélkül azért biztos nem állnék neki bonbont gyártani, de ebben az esetben tökéletesen megfelel a végeredményhez, hiszen a kész golyókat a mascarpone miatt mindenképpen hűtőben kell majd tárolni.
Ha nem szeretnél tökölni a csokiba mártogatással, akkor a lehűtött golyókat forgasd meg cukrozatlan kakaóporba. Ezt a legkönnyebben úgy tudod megtenni, – és így még a konyha sem lesz kakaó-katasztrófa sújtotta övezet, ha fogsz egy normál befőttes üveget, teszel bele 2-3 ek kakaóport, beledobsz egy bogyót, rátekered a kupakot, és megforgatod az üveget. Utána már csak ki kell halásznod egy kanállal a tökéletesen, és egyenletesen beborított golyót 😉
Tiramisù golyó
adag: 18-22 darab
elkészítési idő: 10 perc + formázás, csokiba mártás
hozzávalók:
200g babapiskóta
250g mascarpone
4-5 evőkanál presszó kávé
4 evőkanál porcukor
A bevonáshoz:
200g étcsokoládé
2 evőkanál instant kávépor
A babapiskótát tedd késes aprítóba, és őröld porrá. 2 evőkanállal tegyél félre. A mascarponét kézi mixerrel keverd habosra, add hozzá a kávét, a cukrot, és apránként a morzsát. Addig adagold a babapiskóta morzsát, amíg sűrűbb, keksztészta állagot nem kapsz. Egy órára tedd a hűtőbe, majd készítsd diónyi golyókat. Ismét fedd vissza a frigóba fél órára. A csoki 2/3 részét olvaszd fel vízgőz fölött. Vedd le az edényt, add hozzá a maradék csokit és folyamatos kevergetés közben hűtsd vissza kb 33 fokosra. Vagyis picit hidegebbre, mint a testhőmérsékleted. Add hozzá a porrá zúzott instant kávét, és forgasd meg benne a golyókat. Szórd meg a félretett piskótaporral. A változatosság kedvéért ismét mehet a hűtőbe, legalább két órára, amíg a csoki meg nem dermed.