Sütőtökös pite

0
4492

Úgy tűnik, hogy a családban egyenes ágon öröklődik a sütőtök, és a karamell mánia.
Ezért édesanyám névnapjára mi más is készülhetett volna, mint egy tökös pite 🙂

Ez eredetileg egy 2016-os bejegyzés, a recept nem változik, mert az úgy isteni, ahogy van – de azért mindig van valami változás vele kapcsolatban 😉

pumpkin pie

Bár imádom a sütőtököt, de a tökös pitét valahogy évekig meg sem kóstoltam. Pont úgy voltam vele mint a sajttortával, vagy a répatortával. Egyszerűen szürreálisnak tűnt az egész, úgy egyben. Meg amúgy is…minek elrontani a sült tököt mindenféle dologgal. Így nem is nagyon készítem, viszont évek óta van egy autentikus, amerikai receptem, tudod, az a hálaadási pumpkin pie, amiről tudom, hogy anyu nagyon szereti.

Ez alapján készült most a süti, és meg kell, hogy mondjam, nem csodálom, hogy ennyire népszerű, és tiszta hülye vagyok, hogy eddig nem adtam neki esélyt.

Az alap egy omlós pitetészta, amiből az alább megadott mennyiség elég arra, hogy a pite tetejét is díszítsd. Ha nem szeretnéd beborítani, akkor csak a fél adagot készítsd el belőle. Egyébként úgy is nagyon finom, csak én most szerettem volna kicsit különlegesebbé tenni.

pumpkin pie

A kiszúráshoz levél formájú fondant formázót használtam, de bármilyen kiszúró megteszi, amit szeretsz, vagy éppen kéznél van. Én ezt anno, évekkel ezelőtt még az ebay-en rendeltem, de azóta már itthon is kapható.

Bár lelkesen leírtam, hogy hagyd hűlni a nyers tésztát, én mostanában úgy készítem, hogy az elkészült tésztát egyből kinyújtom, kibélelem vele formát, és megy a hűtőbe. Amíg hűl, addig elkészítem a tölteléket, és bemelegítem a sütőt. A friss tésztával sokkal egyszerűbb dolgozni, és tényleg jéghideg lesz, mire a töltelék belekerül. Így biztos, hogy extra omlós és ropogós lesz a végeredmény.

A barnacukorból lehetőleg használj lágy nádcukrot, egészen más, mint a hagyományos változat.

A krém úgy lesz igazán sima, és krémes, ha a sütőtök is az. Vagyis nem elég, ha egy villával egyszerűen összenyomod a kisült tököt. Használ aprítót a krém összeállításához, vagy akár ess neki egy botmixerrel. Én ez utóbbit szoktam: miután összeállítottam a tölteléket, még jól megtolom a botmixerrel el – ráadásul könnyebb elmosogatni, mint az aprítót 😛

Ne lepődj meg, mikor kiveszed a sütőből, a töltelék még egészen lágy, de ahogy hűl, krémesre dermed majd. Azért ellenőrizd, mielőbb kiveszed a sütőből. Már ne legyen folyós.

Ahogy látod, ezt a számtalanszor, és számtalan változatban készítettem. Halloween-ra például koponyával. Az elkészítése, és az alapanyag menyisége is megegyezik a „sima” változattal. Annyit változtattam, hogy a tészta felével – közvetlenül, miután összeállítottam, kibéleltem a formát, és a tészta másik feléve együtt ment a hűtőbe, amíg a tölteléket összeállítottam. Majd amíg a pite sült, elkészítettem a tetejére a mintát, és kb 10 percre az is ment a hűtőbe, mielőtt sütöttem volna.

A koponyát először egy papírra rajzold elő, majd használj levél kiszúrókat, vagy késsel vágj ki mintákat. Kis korongokból készítsd el a rózsákat. Mielőtt sütöd, gondosan kend le az egészet felvert tojással. Kb 12 perc alatt sül meg, de az utolsó percekben már légy nagyon résen, nehogy megégjen.

AZ ilyen típusú mintáknál jobb, ha nem a pite tetején, hanem külön sütöd meg, és a végén csak egyszerűen ráteszed a kisült pite tetejére.

A megmaradt tésztából készíts kekszet: csak szaggasd ki, kend le a tetejét, és szórd meg egy kevés fahéjas cukorral…Nálunk mindig ezek a kis falatok fogynak el a leghamarabb 😀

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét