Sütőtökös pite

0
418

Úgy tűnik, hogy a családban egyenes ágon öröklődik a sütőtök, és a karamell mánia.
Ezért édesanyám névnapjára mi más is készülhetett volna, mint egy tökös pite 🙂

pumpkin pie

Bár imádom a sütőtököt, de a tökös pitét valahogy évekig meg sem kóstoltam. Pont úgy voltam vele mint a sajttortával, vagy a répatortával. Egyszerűen szürreálisnak tűnt az egész, úgy egyben. Meg amúgy is…minek elrontani a sült tököt mindenféle dologgal. Így nem is nagyon készítem, viszont évek óta van egy autentikus, amerikai receptem, tudod, az a hálaadási pumpkin pie, amiről tudom, hogy anyu nagyon szereti.

Ez alapján készült most a süti, és meg kell, hogy mondjam, nem csodálom, hogy ennyire népszerű, és tiszta hülye vagyok, hogy eddig nem adtam neki esélyt.

Az alap egy omlós pitetészta, amiből az alább megadott mennyiség elég arra, hogy a pite tetejét is díszítsd. Ha nem szeretnéd beborítani, akkor csak a fél adagot készítsd el belőle. Egyébként úgy is nagyon finom, csak én most szerettem volna kicsit különlegesebbé tenni.

pumpkin pie

A kiszúráshoz levél formájú fondant formázót használtam, de bármilyen kiszúró megteszi, amit szeretsz, vagy éppen kéznél van. Én ezt anno, évekkel ezelőtt még az ebay-en rendeltem, de azóta már itthon is kapható.

Bár lelkesen leírtam, hogy hagyd hűlni a nyers tésztát, én mostanában úgy készítem, hogy az elkészült tésztát egyből kinyújtom, kibélelem vele formát, és megy a hűtőbe. Amíg hűl, addig elkészítem a tölteléket, és bemelegítem a sütőt. A friss tésztával sokkal egyszerűbb dolgozni, és tényleg jéghideg lesz, mire a töltelék belekerül.

A barnacukorból lehetőleg használj lágy nádcukrot, egészen más, mint a hagyományos változat.

Ne lepődj meg, a töltelék, mikor kiveszed a sütőből, még egészen lágy, de ahogy hűl, krémesre dermed majd. Ezért ellenőrizd, mielőbb kiveszed a sütőből. Már ne legyen folyós.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét