Úgy tűnik, hogy a családban egyenes ágon öröklődik a sütőtök, és a karamell mánia.
Ezért édesanyám névnapjára mi más is készülhetett volna, mint egy tökös pite 🙂
Ez eredetileg egy 2016-os bejegyzés, a recept nem változik, mert az úgy isteni, ahogy van – de azért mindig van valami változás vele kapcsolatban 😉
Bár imádom a sütőtököt, de a tökös pitét valahogy évekig meg sem kóstoltam. Pont úgy voltam vele mint a sajttortával, vagy a répatortával. Egyszerűen szürreálisnak tűnt az egész, úgy egyben. Meg amúgy is…minek elrontani a sült tököt mindenféle dologgal. Így nem is nagyon készítem, viszont évek óta van egy autentikus, amerikai receptem, tudod, az a hálaadási pumpkin pie, amiről tudom, hogy anyu nagyon szereti.
Ez alapján készült most a süti, és meg kell, hogy mondjam, nem csodálom, hogy ennyire népszerű, és tiszta hülye vagyok, hogy eddig nem adtam neki esélyt.
Az alap egy omlós pitetészta, amiből az alább megadott mennyiség elég arra, hogy a pite tetejét is díszítsd. Ha nem szeretnéd beborítani, akkor csak a fél adagot készítsd el belőle. Egyébként úgy is nagyon finom, csak én most szerettem volna kicsit különlegesebbé tenni.
A kiszúráshoz levél formájú fondant formázót használtam, de bármilyen kiszúró megteszi, amit szeretsz, vagy éppen kéznél van. Én ezt anno, évekkel ezelőtt még az ebay-en rendeltem, de azóta már itthon is kapható.
Bár lelkesen leírtam, hogy hagyd hűlni a nyers tésztát, én mostanában úgy készítem, hogy az elkészült tésztát egyből kinyújtom, kibélelem vele formát, és megy a hűtőbe. Amíg hűl, addig elkészítem a tölteléket, és bemelegítem a sütőt. A friss tésztával sokkal egyszerűbb dolgozni, és tényleg jéghideg lesz, mire a töltelék belekerül. Így biztos, hogy extra omlós és ropogós lesz a végeredmény.
A barnacukorból lehetőleg használj lágy nádcukrot, egészen más, mint a hagyományos változat.
A krém úgy lesz igazán sima, és krémes, ha a sütőtök is az. Vagyis nem elég, ha egy villával egyszerűen összenyomod a kisült tököt. Használ aprítót a krém összeállításához, vagy akár ess neki egy botmixerrel. Én ez utóbbit szoktam: miután összeállítottam a tölteléket, még jól megtolom a botmixerrel el – ráadásul könnyebb elmosogatni, mint az aprítót 😛
Ne lepődj meg, mikor kiveszed a sütőből, a töltelék még egészen lágy, de ahogy hűl, krémesre dermed majd. Azért ellenőrizd, mielőbb kiveszed a sütőből. Már ne legyen folyós.
Ahogy látod, ezt a számtalanszor, és számtalan változatban készítettem. Halloween-ra például koponyával. Az elkészítése, és az alapanyag menyisége is megegyezik a „sima” változattal. Annyit változtattam, hogy a tészta felével – közvetlenül, miután összeállítottam, kibéleltem a formát, és a tészta másik feléve együtt ment a hűtőbe, amíg a tölteléket összeállítottam. Majd amíg a pite sült, elkészítettem a tetejére a mintát, és kb 10 percre az is ment a hűtőbe, mielőtt sütöttem volna.
A koponyát először egy papírra rajzold elő, majd használj levél kiszúrókat, vagy késsel vágj ki mintákat. Kis korongokból készítsd el a rózsákat. Mielőtt sütöd, gondosan kend le az egészet felvert tojással. Kb 12 perc alatt sül meg, de az utolsó percekben már légy nagyon résen, nehogy megégjen.
AZ ilyen típusú mintáknál jobb, ha nem a pite tetején, hanem külön sütöd meg, és a végén csak egyszerűen ráteszed a kisült pite tetejére.
A megmaradt tésztából készíts kekszet: csak szaggasd ki, kend le a tetejét, és szórd meg egy kevés fahéjas cukorral…Nálunk mindig ezek a kis falatok fogynak el a leghamarabb 😀
Klasszikus pumpkin pie – sütőtökös pite
elkészítés: kb 2 óra
forma mérete: 24cm
sütési hőfok: 180’C
Hozzávalók:
A tésztához
300g búzaliszt
200g vaj
2 ek cukor
csipet só
2-4 ek jéghideg víz
A kenéshez
1 tojás
Először a tésztát készítsd el: Ez egy vajas, omlós tészta, így minél kevesebbet és a kezedhez, annál kevésbé olvad meg a vaj, és annál omlósabb lesz a végeredmény. Én minden omlós tésztát az aprítóban készítek el, így minden ment is bele szépen. Először a lisztbe szórd bele a kockákra vágott vajat, és aprítsd morzsásra. Mehet bele a cukor, só, és végül a víz. Addig nyomd a gombot, amíg a tészta össze nem áll annyira, hogy ha az ujjaddal összenyomod, úgy marad. Elég neki néhány másodperc. Tedd frissen tartó fóliába, és ugyanígy járj el a maradékkal is. Vagy ahogy fentebb is írtam: előbb béleld ki a formát, és úgy tedd a hűtőbe
Ha nem aprítóban készíted, akkor tulajdonképpen ugyanez, csak kézzel dobod össze. A lisztbe mehet a kockára vágott vaj, amit villával, vagy nagyon gyors mozdulatokkal morzsolj el, utána add hozzá a cukrot, sót, vizet, és gyorsan „csapd” össze az egészet. Ne gyurkáld nagyon.
A töltelékhez:
400g tökpüré (sült tökből, hidegen)
325ml sűrített tej vagy tejszín
50g barnacukor
100g kristálycukor
csipet só
1 tk fahéj
1/2 tk szárított gyömbér
1/4 tk szerecsendió
1/2 tk őrölt szegfűszeg
2 tojás
A tököt süsd meg, de ne piruljon, csak legyen puha. Hagyd teljesen kihűlni (ezt akár előző nap is megteheted)
Az összes többi hozzávalóval együtt mehet az aprítóba: előbb a tök és a tojások, aztán a kétféle cukor és a fűszerek, végül a sűrített tej is.
Ha nem aprítót használsz:
A tökpüré mindenképpen legyen krémes, úgyhogy a legjobb, ha egy botmixerrel pépesíted. A tojást robotgéppel verd habosra a kétféle cukorral. Add hozzá a fűszereket, majd a tejszínt, végül a tök is mehet bele. Kicsit még mixeld, hogy minden alaposan elkeveredjen. Tedd félre.
Vedd ki a tésztát a hűtőből, lisztezett deszkán nyújtsd ki, kb 0,5 cm vastagra, és a nyújtófa segítségével tedd át a piteformába. Igazítsd el, nem baj, ha kiszakad itt-ott, pótold ki, és simítsd el. A kilógó széleit vágd le, és csipkézd ki. Még nyersen, öntsd bele a tölteléket, és tedd 180’C-os, légkeveréses sütőbe, fél órára.
Addig készítsd el a tetejét. Nyújtsd ki a leesős tésztát, és szaggasd ki a választott mintákat. Ha letelt a fél óra, vedd ki a pitét a sütőből. A krém még lágy, de a teteje már megszilárdult annyira, hogy elbírja a „dekorációt”. Pakold rá a mintázott tésztát. Óvatosan kend meg a tojással. Vigyáz, hogy mindenhol érje a cucc, mert ahol nem, ott fehér marad, a bekent részeken pedig szép aranybarna lesz. Tedd vissza további fél órára, vagy amíg meg nem barnul a teteje. Tűpróbával ellenőrizd a tölteléket. Nem kell, hogy kemény legyen – nem is lesz – de már ne legyen folyós. Hagyd kihűlni, mielőtt felvágod.