Hoppsz, ez most kifejezetten szezonális… 😉
Imádom a sütőtököt, gyakorlatilag bármilyen formában jöhet. Lehet édes, sós, fagyi, vagy akár smoothie. Kb az év 365 napján van itthon sütőtök, bár igaz, hogy nyárra már inkább csak a mélyhűtőben, de ősztől folyamatosan használom a kész változatot, amíg csak lehet.
Most sem volt ez másképp, csak kétfelé vettem: egy részét megittam, a másik részéből pedig reggeli készült:
Merthogy a sütőtökből is isteni levet lehet készíteni naranccsal, gyömbérrel, és egy kis mézzel <3
A tök rostjából pedig remek lepény lesz, akár reggelire például tükörtojással, akár uzsonnára, mindenféle jóságot beletekerve.
Természetesen szinte bármilyen rostból, ami kijön a gyümölcscentrifugából elkészíthető, de érdemes alacsony nedvességtartalmú zöldséget használni. Vagyis az uborkát biztos nem választanám, de pl a sárgarépa, vagy a cékla tökéletes hozzá
Sütőtök lepény
adag: 4 darab
elkészítés: kb 30 perc
sütési hőfok:200′
Hozzávalók:
300 g sütőtök rost (egy közepes sütőtökből)
2 tojás
70g reszelt sajt
3 púpos ek liszt
só, bors
Keverd el a hozzávalókat, bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Olajos kézzel oszd a masszát 4 egy forma részre, és formázz belőle golyókat. Egy „gáztepsire” 2 darab fér majd el. Tedd a golyót a tepsi egyik felére, és a kezeddel, vagy egy kanállal lapogasd minél vékonyabbra. Ha kb 0,5cm-re ki tudod tapicskolni, az szuper. Tedd 200’C-os, légkeveréses sütőbe, és süsd 15 percet. Félidő után egy kicsivel, mikor már alá tudsz nyúlni egy spatulával (eleinte nem tudsz, csak ha már megsült az alja. Ne is próbálkozz, mert csak eltéped) fordítsd át, hogy mindkét oldala megpiruljon. Ha kész, tedd két konyharuha közé, amíg kihűl (ha nem eszed azonnal)
Tállás előtt száraz serpenyőben akár át is melegítheted, és már pakolhatod is rá amit csak szeretnél.