Van egy 4 éves fügefánk, ami az utóbbi 1-2 évben örült módon elkezdett nőni, mostanra leelőzte a kb 20 éves orgona bokrot. Őszintén, nem gondoltam volna, hogy ekkora lesz, ilyen rövid idő alatt, és elpancserkodtam…maradjunk annyiban, hogy ültethettem volna jobb helyre is, és akkor nem kéne behúzott nyakkal közlekedni alatta 😛
Viszont az szuper, hogy jöttünkben-mentünkben egy egy szemet mindig lekapunk róla, amit azonnal el is tüntetünk 😀
És ez kb egész nyáron így ment, mindig csak néhány szem érett egyszerre, amit gyakorlatilag azonnal meg is ettünk. Viszont iszonyat mennyiségű termés van/volt rajta. Nnna, az elmúlt két hétben ez kb mind egyszerre érett meg, és kezdett potyogni. Ezt azért mégsem hagyhatjuk, így mindenbe is füge került…
Focaccia-ra, szendvicsbe…
…chutney-ba, az pedig a kék sajtra, vagy hús mellé, kinek-kinek ízlése szerint.
Füge Chutney
Elkészítés: kb 2 óra
Adag:3-4 kisebb üveghez
hozzávalók:
60ml víz
60ml fehérbor ecet
100g barnacukor (nálam nádcukor)
1 nagyobb fej lilahagyma
1 kisebb alma
10 szem füge
2 szem datolya (király datolyát használtam) esetleg 2 evőkanál arany mazsola
nagy csipet só
1/2 tk őrölt gyömbér
1/4 tk őrölt szegfűszeg
1/4 tk őrölt szerecsendió
1/2 tk chili (elhagyható)
A hagymát vágd apróra, az almát kb 1 cm-es kockákra, a fügét pedig 8 darabra. A datolyát szintén vágd kisebbre. A vizet és az ecetet keverd el egy lábosban, és alacsony lángon olvaszd fel benne cukrot. Add hozzá a többi hozzávalót is, és továbbra is alacsony lángon, letakarva főzd kb 1-1,5 órát, amíg sűrű és szirupos nem lesz. Tedd üvegekbe, és akár dunsztolhatod is, így remek karácsonyi ajándék lehet belőle. Vagy egyszerűen tálald sültekhez vagy aromás sajtokhoz.