Ismét egy remek példa – és ebben naagyon jó vagyok – hogyan bonyolítsuk a saját életünket.
A dolog roppant egyszerű:
1: végy egy alapból egyszerű receptet
2: bonyolítsd meg valami őrült tulajdonsággal (például formázz belőle tököt… :P)
3: „fogd meg a söröm…”
…és tádááám, már készíted is a tök formájú sütőtökös gnocchit, amit kb 5x annyi idő elkészíteni,
mint aztán megenni 😀
De mikor látod, hogy milyen lelkes kiscsalád, mikor feltálalod, nna, akkor rájössz, hogy minden perc, amit a kis golyók formázásával töltöttél, megérte.
Mondjuk, ha nagy a család, az szívás, mert akkor nem keveset kell belőle készíteni… 😀
Az ötlet nem az enyém, TikTok-on, Food with Liz oldalán futottam bele (bevallom eleinte nem gondoltam volna, hogy értelmes tartalmat is találok majd a felületen, de lám, nem volt igazam :D) és egy régebbi, sütőtökös gnocchi receptemet használtam alapul. Mivel az eredetileg elég lágy, így ebbe burgonya is került, hogy kicsit tömörebb legyen az állaga, és nem kelljen annyi lisztet használni.
Alapvetően a jó lágy gnocchi titka az, hogy minél kevesebb liszt legyen benne, de sajnos ebben az esetben muszáj egy kis kompromisszumot kötni: vagyis ha tök formájú gnocchit szeretnél, akkor el kell fogadnod, hogy ez nem lesz annyira könnyű és puha, mint egy hagyományos krumplinudli. Azért nyugi, nem lesz olyan, mint a pingpong labda 😉
Ha elsőre nem megy…
vagyis, ha elkészítetted a tésztát, de nagyon lágy, és nem tartja meg a formáját, akkor gyúrj hozzá még egy kevés lisztet, és úgy próbáld újra. Én is pont így tettem 😉 Ha megvan a jó álla, a harmadik, negyedik darab után már rááll a kezed, és – enyhe túlzással – pikk-pakk meg is vagy vele
Ha sütőtök, nekem valamiért mindig a zsályás vaj ugrik be, vagyis nálam mindig zsályás-vajas-parmezános szószba kerül, de így utólag tök jól néz ki (és persze finom is) egy pesztós mártás is hozzá alá 🙂
Sütőtökös gnocchi
Elkészítés: 1 óra
Adag:2 személyre
hozzávalók:
150g főtt burgonya (1 közepes darab)
150g sült tökpüré
1 tojás sárgája
kb 200g liszt
1 tk só
A krumplit főzd meg és hagyd, hogy langyosra hűljön. Pucold meg, és nyomd össze egy villával. Add hozzá a tökpürét, a sót és a tojást. Keverd el, majd mehet hozzá a liszt is.
Először villával dolgozd el a tésztát, majd ess neki kézzel, és gyúrd össze. Ha nagyon ragad, lisztezd meg. Vágd 4 darabra, és készíts egy kb 2 cm átmérőjű tésztakígyót.
Vágd kb 2 cm-es darabokra. Gyúrd golyóvá, majd lisztbe mártott fogvájóval készítsd el a tökmintát. A közepét lyukazd át, és szúrj bele ketté hajtott rozmaringlevelet.
Egy serpenyőben forralj vizet, és egyenként tedd bele az elkészült gnocchi-tököket úgy, hogy a víz ellepje. Kb 5 perc alatt főzd meg.
A szószhoz: serpenyőben olvaszd fel a vajat, szórd hozzá a zsályaleveleket, és reszelj bele parmezánt. Vagy készíts egy pesztó alapot, és ezen tálald a kifőtt tököcskéket.